La cotitzada catalana líder mundial en piscines, Fluidra, ha avançat aquest dimarts que les seves vendes han crescut un 7% en el primer trimestre respecte al mateix període de l'any passat fins als 563 milions entre gener i març de 2025. El 7 de maig presentarà els resultats del primer trimestre amb més detall.
L'empresa ha millorat les seves vendes a tots els seus mercats, inclosos els Estats Units, que representen un 40% de la seva facturació. Aquest dimarts, l'empresa celebra a la Borsa de Barcelona el Capital's Markets Day, en el que anunciarà els seus plans d'inversió per als anys vinents, amb especial interès en els seus plans en la potència nord-americana, on té activitat a partir d'empreses que ha comprat però també exporta. La forma en què intentaran evitar l'impacte dels aranzels serà clau.
En la jornada haurà de convèncer els inversors, després d'unes jornades en què l'empresa s'ha vist arrossegada a la baixa als mercats per la tendència mundial que també ha colpejat l'Ibex. En els últims 5 dies, Fluidra ha caigut gairebé un 13%, però pot aprofitar l'aparent treva que els mercats estan brindant aquest dimarts per a, aixecada dels plans d'inversió, corregir aquesta caiguda.
Fins i tot amb la mort del fundador de l'empresa, Joan Planes, molt recent, l'empresa liderada pel seu fill, Eloi Planes, president executiu, ha de decidir com abordar la política aranzelària imposada per Donald Trump al seu principal mercat. La seva política allà ha inclòs adquisicions d'empreses que operen en diferents fases de la cadena de valor, l'última ja amb els aranzels de Trump a punt de concretar-se.
A començaments d'aquest mes, l'empresa catalana va fer seu el 27% de la nord-americana Aiper, especialitzada a netejar fons de piscina, per 92,5 milions.
Tots els indicadors apunten a millores fins a la data en el negoci de Fluidra, que va tancar el 2024 amb un benefici net de 138 milions d'euros, un 21% més que l'any anterior. La companyia de piscines i wellness va tancar l'exercici amb unes vendes de 2.102 milions d'euros, un 2,5% interanual més, mentre que l'ebitda ajustat va ser de 477 milions d'euros, un 7% més.
L'empresa ha explicat que l'increment de l'ebitda es va aconseguir "malgrat la inflació de les despeses operatives, que va ser més que compensada per l'expansió d'un marge brut." D'altra banda, el benefici net ajustat va ser de 233 milions d'euros, un 10% més. En aquest sentit, la multinacional va destacar que la generació de caixa "va ser bona", la qual cosa va permetre reduir el deute net en 40 milions d'euros.
Així, a tancament de l'any, la ràtio d'endeutament neta sobre ebitda era de 2,4x, 0,3x menys que en el mateix moment de l'any anterior. Per mercats, Amèrica del Nord va créixer un 7%, amb un "fort acompliment orgànic", mentre que Resta del Món va pujar un 4%, i Sud d'Europa va baixar un 4% i Resta d'Europa, un 1%.