La principal patronal catalana, Foment del Treball, ha informat aquest dimecres que es personarà davant de la Comissió Nacional de Mercats i Competència (CNMC) per defensar el Banc Sabadell de l'opa del BBVA, per la qual l'agrupació empresarial mostra "preocupació" segons ha expressat en un comunicat. Tal com ja va avançar ON ECONOMIA, Foment s'afegeix a Pimec, que va anunciar oficialment la seva intenció aquest dimarts.

La Cambra de Comerç de Barcelona i el Consell General de Cambres de Catalunya -que representa a les tretze cambres catalanes- estan ultimant personar-se com a part interessada davant de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) pels efectes negatius que creuen que tindria l'opa del BBVA sobre el Banc Sabadell, segons han assegurat aquest dimecres a EFE fonts camerales. Tot i que encara no han formalitzat la decisió, asseguren que el Comitè Executiu del Consell de Cambres es reunirà aquest dijous i recorden que la Cambra de Comerç de Barcelona ha deixat clara la seva oposició a l'opa i també es personarà.

Foment

Les al·legacions de Foment arriben una vegada la CNMC ha decidit portar l'opa hostil del Sabadell sobre BBVA a fase 2, una fase d'anàlisi que pot durar uns mesos i durant la qual poden presentar els seus arguments "parts interessades" que no s'especifica qui són i que, per tant, pràcticament pot ser qualsevol particular o entitat que mostri interès en això. Els petits accionistes del Sabadell van ser els primers en personar-se.

"La patronal catalana mostra la seva preocupació per com pot afectar la situació de les empreses catalanes aquest canvi del panorama bancari. El 9 de maig d'aquest any, Foment ja va mostrar la seva preocupació per com podria repercutir aquesta opa, sobretot, a les pimes ja el seu accés al crèdit", ha expressat la patronal, en una línia similar a la de Pimec.

Ambdues agrupacions empresarials han mostrat la seva contrarietat per l'experiència i especialització del Sabadell en les pimes catalanes, que BBVA no té, i la possible disminució de crèdit disponible que podria suposar la fusió, a més d'una caiguda de la diversitat de l'oferta que podria empitjorar les condicions dels préstecs. Altres bancs com Santander són menys proactius a l'hora d'atendre les necessitats de les petites empreses.

L'organisme, després d'iniciar la fase 2 de l'estudi, ha d'escoltar les parts implicades i afectades, començant pel mateix Sabadell. Les patronals, com a representants dels empresaris, es consideren afectades, motiu pel qual Foment i la Cambra també ultimen al·legacions en contra de l'opa. Tenen deu dies hàbils des del dictamen de la CNMC de dimarts passat, per tant, fins al 26 de novembre. L'Associació d'Accionistes Minoritaris ja ho va fer divendres passat.

Les patronals fa temps que van expressar el seu punt de vista. Foment li va fer arribar una carta a començaments d'estiu a la CNMC, en la qual mostrava la seva preocupació per com la fusió del BBVA i el Sabadell podia afectar les petites i mitjanes empreses, posició que comparteix amb Pimec i la Cambra de Comerç, com ha manifestat Josep Santacreu en alguna ocasió. El banc català és un dels preferits per les empreses, especialment pimes, i més a Catalunya.