Aquest dimarts, Antonio Garamendi, president de CEOE, i Gerardo Cuerva, president de Cepyme, es reuneixen un dia després que es conegués que el primer vol defenestrar el segon de la patronal que agrupa les petites i mitjanes empreses espanyoles. Podrien arribar a un acord –que previsiblement passaria perquè Cuerva tirés la tovallola– o constatar que hi haurà batalla per Cepyme, però el que sembla segur és que Foment del Treball no entrarà en aquesta guerra.
Fonts de la patronal catalana asseguren a ON ECONOMIA que advoquen per la “pau empresarial” i afegeixen que “de moment, tant a la junta de CEOE com de Cepyme, hi ha molta tranquil·litat”. Josep Sánchez Llibre, president de Foment, és vicepresident de CEOE, mentre que Maria Helena de Felipe és vicepresidenta de Cepyme en representació de Foment.
Si hi acaba havent una guerra en la patronal espanyola de pimes, a Foment ho tenen clar: “Nosaltres no hi entrarem”. El motiu no és només l’aposta per la pau patronal, sinó també el clima de total “entesa i col·laboració” que tenen amb Garamendi després de la reelecció de l’empresari basc al capdavant de la gran patronal espanyola.
A més, no creuen que s’arribi a unes eleccions entre Cuerva i un home de Garamendi per controlar Cepyme. “Si es presenta algú de l’entorn de Garamendi, s’haurà de veure si es presenta el Gerardo Cuerva”, dubten les fonts consultades, atès que el poder del president de CEOE és tant gran actualment que veuen poques opcions a una alternativa. Potser avui mateix es resol el dubte i arriben a un acord per a una candidatura única, evitant així les eleccions aquest 2025.
D’ençà de les últimes eleccions a la presidència de CEOE, el novembre del 2022, Foment ha mantingut un perfil conciliador a la patronal espanyola, així com a Cepyme. També Cuerva, que abans de les eleccions havia fet oposició a Garamendi i va amagar amb donar suport a la candidatura alternativa, va acabar acostant-se de nou al directiu basc.
En els últims dos anys, Cepyme ha donat suport a les decisions més polèmiques dutes a terme per Garamendi, com la regularització del seu sou i l’aixecament del límit de dos mandats al capdavant de la CEOE, mesura que després han pres altres patronals espanyoles.
Malgrat això, feia temps que hi havia el rum-rum a Madrid de què Cuerva feia nosa a Garamendi. “Madrid és la ciutat de la rumorologia”, valoren fonts empresarials, que asseguren que van rebre amb sorpresa la intenció del president de CEOE de recuperar el control de les pymes.
Cuerva vol "continuar treballant per les pimes"
Gerardo Cuerva, en una trobada informal amb periodistes aquest dilluns, no va revelar si es presentarà a la reelecció, encara que va matisar que la seva voluntat és “continuar treballant en defensa dels interessos de les pimes” i va defensar, en diverses ocasions, la unitat d'acció entre els empresaris. El president de Cepyme va insistir que tant ell com la patronal “han demostrat lleialtat i coordinació amb CEOE”.
En qualsevol cas, encara que les eleccions a la patronal de les pimes integrada a la CEOE són enguany, encara no s'han convocat, per la qual cosa el president haurà prèviament de consultar amb la seva junta directiva abans de prendre una decisió. En qualsevol cas, el màxim responsable de Cepyme va defensar que si algú es vol presentar la seva candidatura a la presidència, hi tindrà dret.
I sobre les possibles desavinences amb CEOE, Cuerva va declarar que en els anys que porta al capdavant de Cepyme, “mai ha advertit que no hi ha unitat d'acció entre totes dues organitzacions”, encara que va matisar que “és cert que s'han produït discrepàncies sobre unes certes mesures, normals dins de tota organització”.
Segons les informacions madrilenyes, serien dues desavinences les que haurien fet decidir Garamendi per descavalcar Cuerva. El primer va ser previ a les eleccions de CEOE, quan Cepyme va ser una de les patronals que es van desmarcar de l’acord de la reforma laboral, que Garamendi va firmar, en contra del criteri d’una part de l’organització. Cepyme no va ser l’única en oposar-s’hi, però sí la que tenia més pes d’entre les que més va aixecar la veu. El segon xoc va tenir lloc l’any passat, quan Cuerva va presentar un manifest per la llibertat de l’empresa, cosa que Garamendi no va veure de bon ull.
La batalla al voltant de la patronal de petites i mitjanes empreses espanyoles es produeix mentre Pimec impulsa una organització alternativa que representi les pimes en l'àmbit estatal, Conpymes. Amb altres patronals de diverses comunitats autònomes, estan reclamant al govern espanyol i també a la Comissió Europea, que Conpymes participi en el diàleg social i les taules de concertació social amb el govern espanyol.