El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha reclamat als principals partits catalans i espanyols que hi hagi estabilitat política, el que passa perquè hi hagi pressupostos tant de la Generalitat com de l’Estat, i que es reformi el finançament autonòmic amb un gran acord entre els dos grans partits espanyols, PSOE i PP.

“L’ideal, el normal, el més eficient perquè les comunitats autònomes puguin pagar els serveis que ofereixen, la sanitat, l’educació, és que hi hagi un gran acord de finançament entre els dos grans partits [en referència a PSOE i PP, tot i que no els ha esmentat] i les minories que pertoqui, per a tota Espanya i amb un tractament singular, o específic, per a Catalunya”, ha defensat Sánchez Llibre en la copa nadalenca amb els mitjans de comunicació.

La petició de Foment va més enllà, per tant, que l’actual acord d’ERC i PSC, i vol que sigui inclusiu, per a totes les comunitats, encara que Catalunya mantingui les seves “especificitats”. Això sí, Sánchez Llibre vol que s’inclogui en els còmputs les inversions en infraestructures, en les que “Catalunya surt molt mal parada” perquè és on menys s’executen les inversions pressupostades.

El propòsit de la patronal per al 2025 és “intentar influir, tant al Govern català com al de l’Estat, perquè es generi una estabilitat política que repercuteixi en una estabilitat econòmica”. Aquesta estabilitat passa perquè ambdós governs siguin capaços d’aprovar els pressupostos. “No sé si serà possible. És veritat que s’ha demostrat que es pot governar sense pressupostos, però des de l’òptica empresarial, creiem que s’haurien d’aprovar”, ha afegit.

Foment veu "irregular" l'acord per reduir la jornada

Sánchez Llibre també ha parlat de la reducció de jornada i el possible pacte del govern espanyol amb els sindicats per tirar-la endavant. El president de Foment creu que és un “acord irregular” perquè, fins ara, els pactes del diàleg social han comptat amb el suport de la patronal, la CEOE, que en aquest cas no signarà.

“Nosaltres no estem en contra de la reducció de jornada”, ha assegurat el líder patronal, i com a mostra ha explicat que més del 30% dels convenis que se signen a Catalunya són de 37,5 hores o menys, però rebutja que s’obligui a totes les empreses independentment del tipus d’empresa i del sector d’activitat.