El futur del grup Celsa, una vegada en mans dels fons creditors, té en suspens els sindicats UGT i CCOO i la patronal Foment del Treball, per la falta d'informació de què disposen sobre el full de ruta que marcaran els nous propietaris de la siderúrgica, ara que tenen -per decisió judicial- el comandament de la companyia fundada per la família Rubiralta. Aquest dimecres, la patronal Foment del Treball i el sindicat UGT han manifestat la seva preocupació pel manteniment dels 10.000 llocs de treball directes i fins a 30.000 d'indirectes i exhorten els nous propietaris a mantenir íntegra l'estructura empresarial del grup, que té 120 centres de treball al món, dels quals, quatre acereries són a Espanya: Celsa BCN, a Castellbisbal (Barcelona), Nervacero (Biscaia), Global Steelwive (Santander) i Celsa Atlantic (Àlaba). La plantilla a Espanya és d'unes 4.500 persones. 

Tots els agents socials han expressat reiteradament que els fons creditors no han informat els sengles comitès d'empresa del contingut del pla de reestructuració que han presentat al jutge Álvaro Lobato i, en el cas d'UGT, retreuen al magistrat que rebutgés la seva personació com a part implicada en la causa oberta, per considerar que "no tenien interessos en el cas", segons ha explicat aquest dimecres el secretari general d'UGT, Pepe Álvarez. "El jutjat es va despatxar dient-nos que no ens donava audiència i que no ens deixava entrar com a part perquè no teníem interessos. Però vagi que sí que tenim interessos (...) Quan una empresa entra en aquestes condicions, hi ha un interès fonamental que és el dels treballadors, fins i tot encara que únicament sigui per protegir el seu dret a la indemnització en el supòsit que es dissolgui l'empresa," ha explicat.

Segons el representant sindical, més enllà del cas de Celsa, seria partidari que es revisessin els condicionants per evitar situacions semblants en les quals es pugui apartar els treballadors dels processos judicials per dilucidar la viabilitat d'empreses que presentin concurs de creditors. El líder sindical ha expressat, en una trobada amb periodistes per presentar les prioritats del seu sindicat per a aquesta legislatura, que "és molt important que es mantingui la unitat" del conglomerat siderúrgic i que la propietat no incorri en l'error de "trossejar-la" i ha demanat garanties per al manteniment dels llocs de treball.

Acollint-se a la nova Llei Concursal espanyola, el sindicat UGT, i també CCOO, van demanar al seu moment accés a tota la documentació inclosa al pla de reestructuració presentat pels fons creditors per conèixer exhaustivament els plans de futur. CCOO reitera "aquesta manca d'informació". Un cop finalitzat el judici, el juliol passat, els sindicats van fer un comunicat conjunt en què manifestaven que se sentien "menyspreats pels fons creditors".

La patronal Foment insisteix a demanar que no hi hagi una dissolució o decapitació de les unitats de negoci i que es doni "prioritat absoluta als criteris de gestió industrial a llarg termini, socials i sostenibles." Els empresaris -que des del primer moment van mostrar el seu suport a la gestió dels Rubiralta- ha considerat que el grup "una companyia estratègica i essencial per al país". En un comunicat, la patronal assegura que "respecta, com no podria ser de cap altra forma, la sentència emesa pel jutjat" mercantil 2 de Barcelona en la qual es planteja un canvi de propietaris de Celsa Group i manifesta que "es posarà en contacte amb celeritat amb els nous propietaris i amb els futurs gestors de la companyia per conèixer els plans de viabilitat, així com les inversions previstes per al futur".