Les dues grans patronals catalanes, així com la Cambra de Comerç de Barcelona, reclamen mesures per compensar els aranzels imposats per Donald Trump, però al mateix temps aposten per una reacció unitària a nivell europeu, dialogada, encaminada a rebaixar la tensió i evitar una guerra comercial.

Foment del Treball ha instat al govern espanyol i a les institucions comunitàries a activar de “manera urgent” mecanismes de suport i ajudes dirigides sectors afectats com l’agroalimentari, vinícola, industrial i tecnològic. Adverteix que els aranzels de Trump posen en risc les relacions comercials transatlàntiques construïdes durant dècades. El president d’aquesta patronal, Josep Sánchez Llibre, ha indicat que “una guerra comercial és dolenta per tothom” i que ha arribat el moment en què “la UE implementi les mesures que reclamen els informes Letta i Draghi”.

Per aquest motiu, Foment demana a la Unió Europea que adopti una “estratègia de reacció sòlida i decidida, però alhora basada en el diàleg i la negociació, per tal de revertir aquesta situació i evitar una escalada de mesures proteccionistes que perjudiquin encara més els nostres sectors productius”.

En la mateixa línia, el president de Pimec, Antoni Cañete, ha recalcat que “no és el moment de submissió ni d’escalades innecessàries, sinó d’activar una acció cohesionada a escala europea, centrada a evitar una guerra comercial i protegir els sectors més afectats”.

Pimec ha expressat una “profunda preocupació” per les conseqüències potencials sobre l’activitat exportadora, especialment en el cas de les petites i mitjanes empreses, i ha fet una crida a “una resposta institucional conjunta, intel·ligent i proporcional”.

Aquesta patronal considera legítim que la UE es “prepari per activar l’Instrument Anti-Coerció (ACI) i valori mesures compensatòries” en àmbits com la propietat intel·lectual o els serveis digitals, sectors especialment sensibles per als Estats Units. Ara bé, adverteix del risc d’una escalada que podria derivar en una guerra comercial oberta. Per això, defensa que “qualsevol represàlia ha de ser calibrada, flexible i orientada a restablir l’equilibri, evitant afegir més inestabilitat a un context ja prou complex”.

Pimec insta els governs espanyol i català a defensar amb “contundència” els sectors més exposats, sempre en coordinació amb les institucions europees. L’entitat valora positivament la preparació d’un pla de suport estatal per als sectors afectats, l’activació de mecanismes com els ERTOS per prevenir la destrucció d’ocupació, i l’impuls de línies d’inversió i ajuts a la productivitat per reforçar la competitivitat empresarial.

Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, ​​Josep Santacreu, ha manifestat que “s'acosta una etapa complicada, que és un malson, i que a la llarga serà perjudicial per a totes les parts i, especialment, per als Estats Units”.

Sobre l'afectació directa a l'economia catalana, ha advertit que "encara és incipient donar una valoració concreta", però que queda clar que afectarà la indústria química, la farmacèutica -perfumeria, cosmètica,...-, la indústria de maquinària i béns d'equip, el sector agroalimentari -l'oli d'oliva i el vi, més concretament-, la metal·lúrgia.

Però, per a Santacreu, encara és més important que es deixi de pensar únicament en l'impacte directe: hi haurà molta afectació indirecta a altres sectors d'activitat. Ha posat d'exemple el sector de la maquinària i els béns d'equip que manté una estreta relació comercial amb països com Alemanya per a sectors manufacturers que, si deixen d'exportar als Estats Units, reduiran les vendes i la necessitat d'adquirir nous actius.

Per tant, també ha apuntat a l'increment dels preus de venda, que repercutirà en el conjunt dels consumidors. Dit això, des de la Cambra s'insisteix que cal analitzar les decisions de Trump i pensar en mesures de correcció que les apaivaguin.