Foment del Treball, Cepyme, la confederació d'empresaris gallecs (CEG) i UGT, quatre de les vuitanta entitats que es van mostrar en contra de l'opa del BBVA sobre el Sabadell, es van personar en l'operació i la CNMC va rebutjar, han coincidit aquest dimarts en unes jornades sobre l'impacte del mercat financer en la pime espanyola. I la primera d'elles, la patronal catalana, ha assegurat que si la fusió surt i el Sabadell desapareix, es perdran 75.000 milions de crèdit a petites i mitjanes empreses, la qual cosa al seu torn portarà al tancament a desenes de milers de pimes i autònoms.
En concret, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha assenyalat que, si prospera l'opa hostil del BBVA sobre Sabadell, el finançament per a les pimes i autònoms es reduiria en 75.000 milions d'euros. I ha subratllat que “quan va passar la crisi financera de Lehman Brothers, Espanya va passar de tenir 50 players financers a 10, i de gran volum només n'hi ha quatre”.
Pel president de Foment seria “molt perjudicial per a les pimes de tot el país” que s'atomitzi el finançament bancari. “Quan hi ha una fusió dos més dos mai no en dóna quatre, com a molt en dóna dos i mig”.
El líder de la patronal catalana ha afegit que l'operació suposarà també una reducció de llocs de treball "molt rellevant per a l'economia" i ha afirmat que espera que es resolgui favorablement el recurs que va presentar davant de l'Audiència Nacional, on Foment va demanar que se suspengui cautelarment la segona fase del procediment de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) respecte a l'operació (que és en la qual es troba ara) per haver rebutjat la personació de la patronal catalana en l'esmentat procés.
El president de Cepyme, Gerardo Cuerva, també ha defensat que el crèdit "és essencial" per a la supervivència de les pimes i ha comentat que el paper d'acompanyament de la banca comercial és fonamental per a la petita empresa. Per la seva part, el secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, ha assegurat que Espanya és el país europeu amb menys treballadors al sector financer i ha advertit que operacions com la del Sabadell implicaran una reducció encara major en un sector de companyies privades però que fan un servei públic".
Aquestes declaracions es produeixen el mateix dia en què, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu, ha confirmat ells també han presentat un recurs a l'Audiència Nacional contra la CNMC per no acceptar les seves al·legacions a l'opa del BBVA sobre Banc Sabadell, com Foment.
Fonts del Sabadell indiquen que "aquesta profunda preocupació d'associacions empresarials, càmeres de comerç o sindicats de tot el país posa de manifest un greu problema del que ja ha alertat el banc, i és que aquesta opa ha provocat una resposta social unànime en contra. I si es produeix, tindrà un impacte molt negatiu per a les pimes espanyoles i, per tant, per al conjunt de tot el país".
L'operació es troba en un moment clau i en una altra trobada, el president del BBVA recordava avui que la unió amb el Sabadell és una aposta "clara" pel món empresarial. "Els clients del Sabadell, lluny de perdre, tindran amb BBVA el millor aliat per créixer". Carlos Torres assegurava que són el banc que lidera la captació de pimes amb una quota de captació del 26,5% el darrer any. I que en els darrers quatre anys, ha crescut en un 16% el seu finançament al món empresarial a Espanya, quan el sector ha caigut en finançament en aquest segment de clients un 5%. Només a Catalunya ha canalitzat gairebé 20.000 milions els últims dotze mesos.
La CNMC deixa fora unes 80 organitzacions
Cal recordar que la CNMC es va comprometre en l'inici de la fase dos (al novembre) a tenir en compte les al·legacions que qualsevol dels dos bancs (el BBVA o el Sabadell) o tercers amb interès legítim voldrien presentar, i finalment no ho ha fet. I és que, hi va haver unes 80 entitats que van voler personar-se i presentar les esmentades al·legacions, però Competència les va rebutjar totes, acceptant únicament les del Sabadell i deixant fora totes les altres.
A propòsit d'això, algunes organitzacions com Foment o la Cambra de Comerç de Barcelona van interposar recurs contra Competència per no deixar-los participar en aquesta fase dos i aquestes ja han estat admeses a tràmit. En general, les patronals demanen que se'ls consulti en el test de mercat que la CNMC està fent sobre els remeïs que el BBVA ha presentat per poder comprar el Sabadell.