L'anar i venir de JP Morgan en la farmacèutica Grifols l'ha conduït de ser el segon accionista del grup, per darrere de la família Grífols, a vendre part de les seves accions i quedar-se amb un 2,991% del capital. Aquest dilluns ha comunicat la seva reducció de participació del 3,095% a l'esmentat 2,991%, mentre que el juliol passat ostentava un 5,13%. La decisió de venda s'ha produït després de saber-se que la firma canadenca Brookfield es troba en procés de recerca i contactes informals amb diversos fons sobirans per participar en l'oferta pública d'adquisició (opa) sobre la companyia catalana d'hemoderivats, una operació que comptaria amb el beneplàcit de la família Grífols.
Es pot assenyalar que, des que a començaments de juliol la família Grífols -amb un 30% del capital- i Bookfield van anunciar el seu acord per a una opa pel 100% de la companyia catalana que implicaria treure-la de la borsa, la companyia s'ha revalorat en borsa. Si al juliol el seu valor borsari era de 5.500 milions d'euros, a tancament de divendres passat era de 6.500 milions d'euros i aquest dilluns, la cotització frega els 10 euros, un nivell que recupera valors de l'obertura de 2024, abans que el fons baixista Gotham llancés un demolidor informe sobre les finances de la farmacèutica i la gestió dels seus principals accionistes. L'inici de l'any va ser complex per a una companyia que havia recuperat els 15 euros de cotització a finals del 2023.
Tornant a l'actuació de JP Morgan, en concret, la participació del 2,991% de l'entitat bancària es distribueix entre un 0,155% de drets de vot atribuïts a les accions i un 2,836% a través d'instruments financers, que van ser notificats al supervisor el passat 30 d'agost, segons consta en els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) consultats per Europa Press. JPMorgan Chase manté 12,74 milions d'accions de Grifols, que al preu actual de mercat (uns 9,92 euros en l'IBEX 35 a les 9.40 hores d'aquest dilluns) tenen un valor superior als 126,43 milions d'euros.
Aquesta nova notificació a la CNMV s'ha produït després que dijous passat, 29 d'agost, es conegués que Brookfield ha mantingut converses amb el fons ADQ dels Emirats Àrabs Units i el GIC de Singapur, si bé no s'ha arribat de moment a cap tipus d'acord. Al seu torn, fa gairebé dues setmanes es va conèixer mitjançant filtracions que Brookfield estaria buscant un finançament d'uns 10.600 milions de dòlars (9.500 milions d'euros) per poder llançar l'OPA juntament amb la família Grifols per la companyia farmacèutica. L'objectiu d'aquests diners seria el refinançament del deute que té Grifols i que inclou préstecs i bons high yield.
En concret, aquests fons serien necessaris, ja que l'OPA suposaria l'activació d'una clàusula que tenen els bons de Grifols per la qual els tenidors podrien sol·licitar a la companyia la devolució del capital invertit en el seu valor nominal, és a dir, per sobre del valor de mercat que tenen alguns d'aquests bons, que han vist minvar el seu preu davant de les caigudes que l'empresa ha experimentat des de l'atac del fons baixista Gotham City Research al gener.
En les últimes setmanes, des que la família Grífols i el fons d'inversió Brookfield van anunciar que preparaven una opa d'exclusió per treure la companyia d'hemoderivats de la borsa, s'han produït moviments de pes a la seva capital. A mitjans de juliol, BlackRock va augmentar les seves accions (del 4,3% al 4,43%) i Jefferies Financial Group (del 3,07% al 3,35%). O Capital Group que manté un 4,5% des de gener de 2024. Va fer el mateix, com s'ha esmentat, JP Morgan & Chase en passar del 3,85% al 5,13%.