El primer dia del judici sobre la viabilitat del grup siderúrgic Celsa ha refermat la posició de les dues parts en conflicte, la família Rubiralta propietària de la companyia i els fons internacionals com a creditors del deute del grup. D'una banda, els representants legals i directius de Celsa defensant que el pla industrial assegura el futur del grup i, per altra, els creditors advocant per un nou pla financer, un consell d'administració independent que implicaria relegar als Rubiralta de la presa de decisions i el manteniment del pla industrial. La vista que s'ha celebrat en el Jutjat Mercantil número 2 de Barcelona s'ha obert amb la defensa de la família Rubiralta aportant documentació sobre les últimes operacions financeres realitzades el passat 23 de juny, en concret per a la filial del Regne Unit, on ha aprovat un pla de refinançament, que inclou la liquidació d'un préstec de 35 milions d'euros (30 milions de lliures) que el govern del Regne Unit li va concedir per superar els efectes de la pandèmia.
Mentrestant, en les compareixences dels representants dels fons creditors SVP Global, Deutsche Bank, Sculptor i Anchorage, han reiterat que volen executar el deute viu amb la majoria del capital de Celsa i que volen posar al capdavant de l'empresa catalana a un consell independent que dissenyarà un pla financer i mantindrà el pla industrial i els llocs de treball -uns 10.000 directes a Espanya-. Actualment, els creditors ostenten el 90% del deute jumbo -préstec hipotecari- i el 89% del deute convertible, que en conjunt s'eleva a 2.200 milions d'euros. Álvaro Fabián, en nom del fons SVP, va assegurar que el fons no té intenció de vendre la seva participació al grup. A propòsit d'això, l'advocat dels actuals accionistes del grup, Jaime Cano, ha fet notar a Álvaro Fabián que SVP ha comprat la part del deute que estava en mans del fons Goldman Sachs, i li ha qüestionat com era que havien fet l'operació "si representa que estan desesperats per cobrar com més aviat millor".
En una altra de les intervencions, Gavin Colquhoun, en nom de Deutsche Bank a Europa, ha afirmat que els fons "mai" han renunciat a negociar amb els propietaris de Celsa, però que "després de més de tres anys de no tenir negociacions fructíferes es va constatar que el procés judicial era l'única manera d'avançar", segons informa Efe. En la mateixa línia es va expressar Dylan Szymanski, de Sculptor, en afirmar que el seu fons "mai ha deixat de confiar en Celsa", sinó que sí que ha perdut la confiança en els seus accionistes, la família Rubiralta. L'últim representant dels creditors a prendre la paraula ha estat Lauren David, d'Anchorage Capital, que ha dit que el seu fons està "especialitzat en reestructuracions" i que la seva voluntat és "reconstruir el consell d'administració".
Celsa posa d'exemple el govern del Regne Unit
Per la seva part, tres membres de l'actual equip directiu de la siderúrgica catalana van posar en relleu el pla industrial de la companyia i la viabilitat del negoci, i van alertar del risc de deixar-la en mans dels fons creditors. A més, els representants legals van argumentar que com d'important hagués estat disposar de l'ajut de 550 milions que va aprovar la Sepi, el juny de 2022, per poder redreçar les finances del grup. En aquest sentit, van referir-se al procés que ha seguit Celsa al Regne Unit, on el govern va concedir-li un préstec de 35 milions d'euros (30 milions de lliures) per esquivar la crisi de la Covid-19 i que s'ha pogut retornar íntegrament el 27 de juny passat. A més, amb la banca britànica s'han amortitzat 26 milions de lliures d'un deute contret de 32 milions, que s'anirà liquidant progressivament fins a la seva totalitat el 2028. També van citar l'existència d'una línia de descompte de circulant per valor de 200 milions d'euros.
La negociació amb la Societat Estatal de Participacions Industrials (Sepi) perquè l'empresa rebés una ajuda de 550 milions d'euros, que està congelada per la manca d'acord amb els creditors ha estat una de les qüestions esgrimides pels Rubiralta en tot aquest procés, que es va iniciar el setembre del 2022, quan els fons creditors es van acollir a la nova llei concursal per iniciar la via judicial. Tant el director financer de Celsa, Javier Echevarri, com el director financer de Celsa Espanya, Xavier Puig, han assegurat que l'equip negociador rebia les directrius del consell d'administració de l'empresa i no pas de la família Rubiralta, els propietaris de l'empresa, segons va informar Europa Press. Echevarri ha explicat que després d'acordar l'ajuda, l'empresa va entendre que era "possible renegociar amb els fons sense entrar al capital" i ha lamentat que els creditors dels crèdits Jumbo i reconvertible no responguessin dins del termini atorgat per Sepi per acceptar l'ajuda. Ha recordat que l'empresa va fer a l'abril una oferta amb un pagament de 450 milions d'euros en efectiu, la reestructuració de 662 milions d'euros amb deute sènior i un nou instrument de deute addicional de 450 milions. Puig ha defensat que Celsa no ha pagat el deute amb els creditors des del 2020 "no per no voler" i ha recordat que aquesta última oferta era de gairebé 2.000 milions d'euros. "Hem ofert compensar la totalitat del deute", ha assegurat, i ha subratllat que Celsa està al dia de tots els pagaments amb treballadors, administracions i proveïdors.