Els fons creditors de Celsa agafaran el timó de l'empresa el mes de novembre amb un consell interí. La voluntat dels nous gerents de la companyia és que l'actual president del consell d'administració, Rafael Villaseca, sigui el president no executiu del grup durant aquest procés temporal. Segons ha avançat elEconomista, la idea és que entre finals d'aquest any i principis de l'any vinent esperen comptar amb un nou consell que l'encapçali "un català amb experiència en el món industrial".

El calendari fixat acabaria amb el llançament de la venda d'un 20% de la companyia durant sis mesos, un cop hi hagués un president i un consell. La idea dels creditors és que la venda d'un 20% de la siderúrgica sigui amb firmes nacionals o, fins i tot, han indicat les mateixes fonts, d'altres interessades en endinsar-se en el món de la indústria. 

Suspensió de pagaments

La família Rubiralta va entrar en suspensió de pagaments el passat 15 d'octubre després de perdre el control de Celsa, en mans dels creditors després que un jutjat homologués el pla de reestructuració proposat per a la siderúrgica catalana. D'aquesta manera, les tres societats patrimonials amb les quals el president de Celsa, Francesc Rubiralta Rubió, i els seus germans Carola, Ana i Ignasi controlava el grup siderúrgic van presentar concurs de creditors.

Es va presentar concurs per a totes elles i el passiu de les tres societats -denominats Ania Recursos Inversores, Afintex Desarrollos Globales i Gestió Empresarial Bages- sumava uns 540 milions d'euros. Aquestes societats patrimonials, constituïdes entre 2001 i 2006, van ser les utilitzades pel president de Celsa i els seus germans per controlar la siderúrgica durant tots aquests anys.

Tanmateix, Celsa es troba ara en mans d'un grup de fons estrangers, ja que la sentència donada a conèixer el passat 1 de setembre pel jutjat mercantil número 2 de Barcelona va donar via lliure als creditors per convertir el seu deute en el 100% del capital de Celsa, en ser més gran el deute que el valor de la companyia.

En concret, els fons van assegurar que aquella sentència els concedia el 100% de Celsa mitjançant la capitalització de 1.352 milions de deute convertible i de part del deute jumbo, i ja van avançar que han elegit Rafael Villaseca, exconseller delegat de Naturgy, com a futur president de Celsa.

Pronunciament del Govern

Encara que aquella sentència de setembre va suposar arrabassar el control de Celsa a la família Rubiralta, el Govern encara s'ha de pronunciar sobre si autoritza o no aquesta operació i en quines condicions, i en aquest context està buscant un soci industrial espanyol perquè entri en l'accionariat. Aquestes societats patrimonials que han presentat concurs controlaven al seu torn les accions de les anomenades empreses 'Pico': Inversions Pico Aneto, Inversions Pico Anayet i Inversions Pico Espases, que actuaven com a capçaleres de l'entramat societari de Celsa.