En un primer contacte que ha mantingut una representació sindical d'UGT, CCOO i USO amb un representant dels fons creditors de Celsa, els seus nous propietaris per decisió judicial, va quedar clar que volen tenir total llibertat de moviment i, per això, rebutjaran beneficiar-se del rescat de 550 milions d'euros que la SEPI havia concedit a la siderúrgica, amb la supervisió prèvia de la Comissió Europea. Tal com estava dissenyat el pla de rescat de la SEPI -a mitjans de 2022- el govern central determinava diversos condicionants per garantir el destí dels recursos a reduir el deute financer i garantir la viabilitat de la companyia. Els fons han traslladat la informació als representants dels treballadors sobre aquest extrem que es va exposar, sense gaire concreció, durant les vistes del judici sobre la insolvència del grup, quan es va fer referència al pla de reestructuració que han presentat els creditors contra la companyia de la família Rubiralta.
Els creditors han començat a prendre mesures sobre la situació, una vegada publicada la sentència judicial que els atorga la companyia, per implementar els compromisos que han adquirit en espera de configurar un equip directiu que assumeixi les funcions executives, segons han comunicat als sindicats. De moment, han designat el que va ser conseller delegat de Gas Natural Fenosa, Rafael Villaseca, com a president del futur òrgan de decisió per a la nova etapa.
Fonts sindicals manifesten que la informació que els han proporcionat “ha estat escassa” i que els fons aboquen un cúmul de “bones intencions”, a què els treballadors responen amb la demanda de protecció i creixement d'ocupació estable i de qualitat, les condicions laborals i el poder adquisitiu dels treballadors, el manteniment dels plans d'inversió i formació, protegir la integritat empresarial del grup, és a dir, no vendre actius ni desinvertir per poder afrontar el procés de transició energètica i industrial del grup i garantir el futur dels centres de producció.
Des de CCOO, el seu secretari general a Catalunya, Javier Pacheco, ha indicat que el canvi de propietat té “riscos” perquè els inversors estrangers voldran rendibilitat “a curt termini”, perquè “és més una actuació financera i en clau de mercat que industrial” . Pacheco i el seu homòleg Camil Ros, secretari general d'UGT Catalunya, adverteixen que hi ha un problema de fons amb la nova llei concursal –aprovada fa just un any pel govern central– i els posa en alerta sobre futures situacions que poden tenir el mateix final judicial, en què, tots dos reiteren, els sindicats no s'han pogut presentar a la causa. Els sindicats temen que, si la situació de Celsa i el procés que se n'ha seguit serveix d'exemple, podria provocar un efecte cadena i el desmantellament d'empreses industrials a Espanya, relegant les organitzacions sindicals a simples espectadors. A més, Camil Ros insisteix -en declaracions a ON ECONOMIA- que “la preocupació essencial és el manteniment d'ocupació” i que escolten els creditors amb recels, ja que no seria la primera vegada que “en un canvi de propietat empresarial el compromís inicial de respectar els llocs de treball acaba sent una mica passatger i al cap d'un temps arriben els acomiadaments”.
Les demandes sindicals estan en línia amb els compromisos que el Govern català ha posat sobre la taula en els contactes que també ha mantingut amb els fons creditors els darrers dies. El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha assegurat que el Govern continua la interlocució i el "diàleg permanent" amb Celsa -la família Rubiralta, els fons creditors i els sindicats- i ha afirmat que la Generalitat té una "visió coincident" amb el govern central, segons els contactes que ha mantingut amb el Ministeri d'Indústria, i que estan en bona sintonia per defensar-la, perquè es mantingui l'activitat industrial de tot el grup, "que no es fracturi", i les feines. El Govern també insisteix que els centres de decisió de la siderúrgica es mantinguin a Catalunya, perquè el grup continuï sent un actor industrial de primer nivell. La família Rubiralta va establir la seu central de l'empresa a les instal·lacions que té a Castellbisbal (Barcelona), també una de les plantes de producció.
Més enllà dels primers contactes que estan realitzant totes les parts implicades en el cas Celsa, la família Rubiralta com a fundadora de la companyia i propietària i els sindicats, però també el Govern català, tenen la vista i la confiança posada en el govern central perquè l'operació per a l'adquisició del 100% de la companyia està sotmesa al control d'inversions estrangeres i, per tant, la propietat i el control efectiu de l'empresa per part dels creditors financers no es farà efectiu fins que el Consell de Ministres espanyol autoritzi l'operació.