El Fons Polonès de Desenvolupament Capital Group (PFR, en les seves sigles en anglès) ha confirmat aquest dissabte la seva intenció de presentar "en els dies vinents" una oferta per aconseguir el control de Talgo.

En un comunicat, el fons polonès propietari del fabricant de trens Pes, ha confirmat el seu interès en la venda de Talgo per part de Pegaso Transportation International i, en cas de ser acceptada la seva oferta, suposaria el llançament d'una opa pel cent per cent de les accions.

El procés de venda de Talgo ha entrat en la seva recta final, amb la data límit del 14 de febrer prevista pels seus principals accionistes per conèixer les tres ofertes que estan en joc: la del grup siderúrgic basc Sidenor, la de PFR i la de l'índia Jupiter Wagons.

PFR ha informat de la seva intenció tant a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) com a Talgo, segons explica en el comunicat.

Mantenir la seva seu i capacitat industrial a Espanya

El fons polonès diu entendre "la importància, per a Talgo i per a Espanya, de preservar la seva espanyolitat" per la qual cosa es mostra disposat a "considerar mantenir la seva seu i la seva capacitat industrial" al país, així com la seva condició d'empresa cotitzada a les borses espanyoles.

També assegura estar "oberta a cooperar amb un potencial coinversor espanyol minoritari", mentre reconeix "la rellevància de les arrels basques de la companyia i buscarà una col·laboració fructífera amb el País Basc després de la possible transacció".

El fons polonès destaca en el comunicat que "la potencial combinació de les carteres complementàries i la reeixida trajectòria de Talgo i Pes crearia un campió europeu amb una àmplia gamma de productes i experiència en la majoria dels mercats de la UE".

Pes està especialitzada en locomotores, tramvies i vehicles regionals i interregionals, mentre que Talgo és líder en disseny, fabricació i manteniment de trens d'alta velocitat.

Entre els seus objectius, PFR donaria suport al creixement de Talgo i augmentaria la seva escala del negoci i producció, mantenint la capacitat industrial i càrrega de treball actual de les fàbriques espanyoles.

A més, afegeix, ajudaria Talgo a dirigir-se a expandir-se cap a Europa central i Oriental, on s'esperen importants inversions en l'alta velocitat, especialment a Polònia.

El procés de venda de Talgo es va iniciar fa més d'un any, amb la mostra d'interès per la seva compra i el posterior llançament, el març de 2024, d'una opa per part del grup hongarès Ganz Mavag (Magyar Vagon) per controlar el 100 % de la seva capital per 620 milions d'euros (5 euros per acció), que va ser finalment vetada a l'agost pel Govern espanyol per raons de seguretat nacional.

Al juliol, es va sumar el grup txec Skoda Transportation, amb una proposta que comprenia una combinació de negocis i d'integració industrial, que no va tenir èxit; mentre Polònia començava a situar "al seu radar" la compra del fabricant espanyol.

L'Executiu espanyol ha defensat des del principi l'entrada d'inversors nacionals en Talgo, per mantenir el caràcter espanyol d'una empresa que considera estratègica per al país, per la qual cosa dona suport a Sidenor en el seu intent d'aconseguir el 29,9 % del fabricant en mans del fons Trilantic, que, tanmateix, es resisteix a acceptar el preu ofert.

El fons Trilantic s'ha mostrat sorprès aquest dissabte pel moviment del Fons de Desenvolupament de Polònia (PFR, per les seves sigles en polonès) per llançar en els pròxims dies una proposta d'una oferta pública d'adquisició (OPA) sobre el total de les accions de Talgo.

Trilantic, que controla el 29,8% de Talgo i està interessat a sortir de la companyia, no ha promogut el moviment de la polonesa i la seva reacció davant de la mateixa ha estat de sorpresa, ja que fins ara estaven centrats en l'oferta emesa aquesta mateixa setmana pel consorci liderat per Sidenor al costat del govern basc, BBK i Vital, segons ha pogut saber Europa Press en fonts del mercat.