Ferrovial té davant de si el seu primer escull accionarial entorn de la decisió de traslladar la seva seu social des d'Espanya fins als Països Baixos. El fons sobirà de Noruega, el qual pertany a Norges Bank, ha oficialitzat aquest dimarts a través del seu web la seva oposició al trasllat de la seu de Ferrovial el país neerlandès. La institució, que a finals de 2022 tenia un 1,50% del capital de la constructora, ha manifestat el seu rebuig d'una operació que, en les últimes hores, ha tornat a sortir a la palestra i està comptant amb diverses crítiques, sobretot per part del Govern d'Espanya.

Durant la tarda d'ahir, l'Executiu estatal va enviar una carta a Ignacio Madridejos, CEO de la companyia, destacant la necessitat inexistent de traslladar la seva seu social als Països Baixos per poder cotitzar al mercat de valors dels Estats Units. El Govern de Sánchez continua provant de pressionar la companyia perquè aquesta finalment decideixi interrompre la seva sortida del país, una cosa que, atenent la postura de Ferrovial, sembla complexa. Malgrat que el BME i la CNMV han corroborat el missatge del Govern d'Espanya, la constructora continua al·legant diversos motius pels quals veuen necessari traslladar-se fins a Països Baixos.

Malgrat això, el fons sobirà de Noruega ha estat un dels primers accionistes de la companyia que ha mostrat el seu rebuig davant de l'operació. L'accionista de la constructora votarà en contra d'aquest tràmit en la junta d'accionistes, la qual tindrà lloc dijous vinent 13 d'abril i en la qual un dels punts a tractar serà la fusió de Ferrovial amb la filial neerlandesa, la qual cosa suposa el trasllat de la seu social.

Norges Bank perdria poder com a accionista de Ferrovial

Norges Bank explica que "les fusions, adquisicions i altres transaccions corporatives haurien de maximitzar els rendiments dels accionistes. En avaluar les transaccions corporatives, també considerem si existeix suficient transparència per prendre una decisió plenament informada, si tots els accionistes reben un tracte equitatiu i si existeixen conflictes d'interessos innecessaris."

Malgrat que, a priori, la decisió de Ferrovial d'assentar-se als Països Baixos porta diversos beneficis a la companyia, Norges Bank valora aquesta operació i veu certs inconvenients que poden afectar els inversors minoristes de la constructora. I és que, Institutional Shareholder Services (ISS), una firma assessora en govern corporatiu, va advertir sobre el risc que suposava aquesta operació per als accionistes amb les posicions més baixes en el capital de Ferrovial. I és que la llei neerlandesa en restringeix més que l'espanyola el poder dels accionistes minoritaris.

És per això per allò que el fons sobirà de Noruega, considerat el més gran del món, ha explicat aquest dimarts el seu rebuig d'una operació que, malgrat seguir endavant, sembla estar indigestant-se. Ferrovial encara la junta general d'accionistes de dijous vinent amb diverses crítiques per part del Govern estatal cap aquesta operació. A més d'això, durant aquest dimarts, tant la CNMV, com el BME, ha constatat que Ferrovial podria cotitzar al mercat de valors dels Estats Units sense la necessitat de traslladar la seva seu fins als Països Baixos.

Els accionistes minoritaris podrien frenar la sortida de Ferrovial

De moment, aquest tràmit no compta amb l''ok' de Norges Bank, una cosa que podria posar en un compromís l'operació de la constructora presidida per Rafael del Pino. Tal com informa Europa Prees, el fons podria exercir el seu 'dret de separació', el qual consisteix a oposar-se formalment a l'operació en un termini d'un mes des de la celebració de la junta d'accionistes. Si més del 2,56% dels accionistes l'exerceix, el canvi de seu no es podrà fer, tal com ho va anunciar l'empresa amb seu a Madrid en la jornada en què va revelar les seves intencions.

Cal veure si la transacció corporativa arriba a bon port o, al contrari, es queda en un intent de Ferrovial. De moment, el Govern d'Espanya continua pressionant perquè l'empresa no se'n vagi d'Espanya. Ja a finals de febrer i principis del març passat, diversos membres de l'Executiu estatal van carregar contra la companyia per aquesta decisió, que, per al Govern de Sánchez, és "errònia". Ara, l'empresa compta amb el rebuig de l'Executiu estatal i amb el de Norges Bank, un dels seus accionistes minoritaris.