Els fonaments familiars del grup editorial Planeta tornen a tremolar. Una de les tres branques familiars, la dels Lara García, que ostenten un terç de la propietat del grup, després de la mort de Maribel Lara Bosch el mes d'agost passat, ha encarregat a la consultora Morgan Stanley la venda del seu 33% de capital. Amb un lloc en el consell d'administració de la companyia, els Lara García han comunicat a la resta d'accionistes representats per Fernando Lara Hoces i Laura Falcó Lara la seva intenció de desvincular-se del negoci familiar que va fundar el seu avi, José Manuel Lara Hernández, el 1949. Ara, el procés està en mans de la consultora que haurà de posar preu a un terç del capital del principal grup editorial d'Espanya, amb negocis en edició, comunicació i formació, que va ingressar 1.800 milions d'euros en 2022, amb una millora del 5,8%, i va obtenir un resultat operatiu (ebitda) de 350 milions, que suposa un increment interanual del 15%.
El procés de venda no estaria directament relacionat amb la mort de Maribel Lara Bosch, segons fonts pròximes a la companyia, ja que el 24% del capital que ostentava va quedar repartit a parts iguals per a les altres tres branques familiars que ara controlen el consell d'administració. Els Lara García són els descendents directes de José Manuel Lara Bosch, un dels quatre fills del fundador que es va erigir en històric president del grup, i que fa ja sis anys van intentar aconseguir el comandament de la companyia. Aquesta saga ha contractat Morgan Stanley per buscar un comprador per a una participació que, en múltiples de mercat, podria valer uns 900 milions d'euros, segons va avançar aquest dimecres una informació d'El Confidencial, encara que aquest extrem no queda confirmat. Representats inicialment per José Manuel Lara García, aquests descendents van perdre el control executiu de la companyia quan, el 2018, el consell d'administració presidit per José Creuheras va decidir destituir-lo del seu càrrec de conseller delegat i substituir-lo per un executiu independent, Carlos Fernández, fins aleshores vicepresident executiu. Arran d'aquella revolta, José Manuel Lara García, cridat a ser l'hereu natural de la companyia, es va deslligar del dia a dia empresarial i, fins i tot, va cedir el seu lloc com a conseller en el màxim òrgan directiu al seu germà Pablo Lara García.
Ara quedarà per veure no únicament la valoració que s'atorga a aquest 33% del capital, sinó també quin interès pot suscitar al món editorial espanyol i internacional, ja que grup Planeta és un conglomerat internacionalitzat. Els qui puguin estar interessats hauran de considerar que el seu poder de decisió serà minoritari davant els dos terços del capital restant, ja que la tasca executiva de José Creuheras i Carlos Fernández compta amb el suport dels accionistes restants que se senten còmodes amb la gestió. A més de supeditar-se a un negoci familiar que reinverteix la major part dels seus beneficis en el creixement orgànic i l'expansió del grup. En l'actualitat, Planeta és una corporació diversificada, en la qual els ingressos provenen en un 49% del món de la comunicació amb el grup Atresmedia, en el qual ostenta un 40% per mitjà de Planeta d'Agostini, que és una aliança dels grups Planeta i l'italià De Agostini. Un 26% correspon a les vendes editorials -amb més de 70 segells editorials a tot el món i el llançament anual de 4.500 obres- i un 23% en l'àrea de formació, que compta amb 120.000 alumnes i 6.000 professors al món.
La segona generació va tenir en la figura de José Manuel Lara Bosch, després de la mort per accident del seu germà Fernando, l'empresari emprenedor que va portar el grup a una notable dimensió i que va gestar la seva entrada als mitjans de comunicació i la formació, sense deixar de prioritzar el sector editorial al món i de formació a Espanya, Llatinoamèrica i, més tard, a Europa. Sota la seva adreça, el premi Planeta també va intensificar el seu reconeixement. José Manuel Lara Bosch i el seu germà Fernando van heretar un 26% del capital i les seves germanes Inés i Maribel un 24% cadascuna. A la mort de Maribel, sense descendència, el percentatge s'ha diluït, a parts iguals, entre les tres restants branques familiars. La tercera generació està formada per vuit persones, de les quals tres són membres del consell d'administració: la branca dels Lara García amb els quatre fills de José Manuel Lara Bosch, José Manuel, Pablo (al consell), Marta i Ángela; els dos fills de Fernando, Fernando Lara Hoces (al consell) i Patricia Lara Hoces; i els dos fills d'Inés, Laura Falcó (al consell) i Juan Falcó Lara. La quarta generació ja té uns 11 representants.
El 2015, la família Lara va decidir deixar la direcció executiva del grup en mans de José Creuheras que, per primera vegada en 60 anys d'història de la companyia per aquell temps, va ser el primer directiu aliè a la saga familiar que lideraria el grup. Advocat de formació, Creuheras estava vinculat a l'editorial des de feia molts anys i a la mort de José Manuel Lara Bosch, va ser el marmessor dels descendents de Fernando Lara Bosch i representava tradicionalment els interessos de les germanes Inés i Maribel.