Fractus accelera en la seva tercera etapa. Després d'haver iniciat la seva trajectòria desenvolupant les antenes fractals, la companyia fundada l'any 1999 a Sant Cugat del Vallès (Barcelona) ha decidit fer un salt en el seu model de negoci i ha apostat per l'internet de les coses (IoT), amb pas previ per la creació d'infraestructura de xarxes. En aquesta tercera fase, l'empresa que va revolucionar el sector de la telefonia s'ha aventurat en el procés de diversificació de la seva activitat per enfocar-se en el camp de la xarxa col·lectiva per facilitar la comunicació entre els dispositius i el cloud.
Amb aquest objectiu, Fractus ha arribat a acords amb empreses del sector salut i del camp de la seguretat per digitalitzar tots els processos. "Hem tancat acords amb quatre companyies, però de cara a l'any vinent preveiem duplicar la xifra", assegura Jordi Ilario, nou CEO de la companyia en substitució de Rubén Bonet, qui ha assumit el càrrec de president. El directiu, que va entrar a Fractus l'any 2005, recorda que en aquell moment l'empresa estava construint una cartera de patents i que ara, amb més de 40 invencions protegides a través de més de 120 patents als Estats Units, Europa i Àsia, el que volen és créixer en el segment de venda de patents.
Aposta per l'IoT
"Mentre construíem la cartera de patents vam veure que l'empresa tenia la possibilitat de fer negoci amb les llicències. No és un model de negoci concret, però llicenciem la tecnologia de la connectivitat, antenes de telèfons i infraestructura. Ara el que volem és explotar aquesta cartera perquè els diferents agents es connectin a través d'una sola xarxa". Així, Ilario posa com a exemple el camp de la salut, de la seguretat o de les ciutats intel·ligents. "Hi ha dispositius mèdics connectats, ciutats intel·ligents i flotes de vehicles connectats. En el nostre cas, com a empresa de comunicacions podem arribar a altres indústries. No creem dispositius mèdics, però incorporem tecnologies relacionades amb la connectivitat per equipar els dispositius", explica.
D'aquesta manera, Fractus ha llicenciat la seva tecnologia d'antenes per a dispositius mèdics sense fils com els marcapassos i els desfibril·ladors, a la vegada que està intentant fer el mateix en altres àmbits. "És el que anomenem smart things", argumenta. Així, ara el que estan fent és llicenciar aquests verticals i apostar per la diversificació. "Ja no és una indústria única on els interlocutors són els mateixos, sinó que hi ha diferents verticals i fragmentació".
Pel que fa als ingressos, Fractus espera que aquesta tercera fase acabi tenint un gran pes dins l'empresa i que sigui una de les principals fonts de negocis de la companyia. De fet, la idea és que enguany aquest tercer programa ja comenci a generar ingressos i Ilario es reafirma assegurant que és un mercat "immens" i que els ingressos a escala mundial ronden els 3 bilions de dòlars. De fet, el mercat de IoT creix una mitjana d'un 20% anual i pot arribar als 200 bilions de dòlars.
En els darrers 5 exercicis, la facturació mitjana anual de Fractus s'ha situat en els 17,6 milions d'euros. “La nostra facturació depèn de la xifra contractes que tinguem i les condicions corresponents, però creiem que l'internet de les coses serà la nostra pota principal del negoci perquè al món hi ha 9 bilions de dispositius connectats".
Fractus a llarg termini
Sobre com s'imagina l'empresa a llarg termini, el directiu confirma que al llarg dels anys han aconseguit desenvolupar un equip, una marca i una reputació i el que buscaran serà desenvolupar noves patents i vendre-les. "El nostre coneixement i saber fer ens permetrà, a llarg termini, esdevindre el soci per monetitzar patents de qualsevol tecnologia. Amb el desenvolupament de tecnologia aconseguirem que els inventors puguin recuperar la inversió realitzada i així anar alimentant aquest cercle d'innovació i creació de valor". De fet, Fractus és un spin-off de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i actualment col·laboren amb la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i la UPC, per la qual cosa les seves eines ajuden a seguir investigant i, d'alguna manera, a tancar el cercle que l'any 1999 van obrir.