Freixenet ha anunciat aquest dijous que prepara un expedient de regulació d’ocupació (ERO) per acomiadar 180 treballadors, que suposen el 24% de l’actual plantilla. La companyia atribueix aquesta mesura a les conseqüències de la sequera dels últims anys, que ha afectat la producció, tot i que la Generalitat va declarar la finalització de la sequera a principis d’aquest mes.

Els acomiadaments afectaran les societats Freixenet i Segura Viudas però els seus equips comercials en quedaran al marge. La plantilla és de prop de 740 empleats. El grup alemany Geschwister Oetker controla més del 50% del grup Henkell Freixenet, mentre que la resta continua sent propietat de dues branques de la família fundadora.

En un comunicat, Freixenet indica que "els patrons climàtics extrems i les conseqüències a llarg termini de la contínua sequera de diversos anys a Catalunya han creat greus interrupcions a la indústria, empenyent el sector del cava a una crisi sense precedents". Com a resultat, "la producció ha disminuït al sector en general i a Freixenet en particular". Argumenten que les reserves reduïdes i l'augment dels costos de les primeres matèries "han agreujat el desajust entre la demanda del mercat i la sostenibilitat operativa".

Davant d'aquesta situació, la companyia recalca que han decidit aplicar un ERO per "garantir el desenvolupament sostenible del negoci en el futur". Afegeix que "Freixenet aborda aquest procés amb una profunda consciència de l'impacte en els empleats i les famílies" i que la seva voluntat és "gestionar els canvis necessaris de la manera més assenyada possible, prioritzant el suport als empleats".

Un ERO després de l'ERTO

L’any passat, Freixenet ja va anunciar un expedient de regulació, en aquest cas temporal, un ERTO, per 615 treballadors que es va estendre des de maig a desembre. En principi, van esgrimir com a motiu la sequera, però després que la Generalitat ho desestimés com a causa de força major, la companyia ho va emparar en altres supòsits legals.

En principi, la Generalitat va denegar l'ERTO de Freixenet perquè no veia acreditada la causa de força major per sequera. Considerava que la força major només es pot acreditar quan hi ha elements "imprevisibles i inevitables" que no observava en l'expedient presentat per la companyia. No obstant això, es va acabar aplicant emparant-se en motius econòmics, que suposava reduccions de jornada entre un 20% i un 50%.

En l’exercici de 2023, l’últim del qual se’n poden consultar els comptes, el grup Henkell Freixenet va facturar 1.230 milions d'euros, un 4,1% més respecte a l'exercici anterior. Va destacar un creixement del 6% en el cas d'escumosos —segment on la companyia és líder internacional— i un increment de l'11% en begudes espirituoses. En canvi, els vins van caure un 8%.