El grup Freixenet i els representants sindicals han anunciat aquest dissabte que han arribat a un acord sobre les condicions de l'Expedient Temporal de Regulació d'Ocupació (ERTO) per causes econòmiques. Aquest anunci arriba pocs dies després que el Govern tombés l'ERTO presentat per causa de força major.
Els 615 treballadors afectats de Freixenet i de Segura Viudas veuran reduïda la seva jornada laboral entre un 20% i un 50% a partir del 13 maig i fins a finals d'any per contrarestar la falta de raïm i vi base, provocada per la sequera que s'arrossega des de fa tres anys. En un comunicat, l'empresa catalana ha dit que la negociació amb els representants de la plantilla ha sigut "ràpida i constructiva".
Compensació a la plantilla
"La intensitat de la mesura s'adaptarà segons l'època de l'any i els efectes derivats de la sequera" ha apuntat el grup cavista en una nota emesa aquest dissabte. Freixenet ha informat, a més, que compensarà a la plantilla afectada amb ajudes complementàries, "a més del subsidi que rebin per part de l'administració pública". Paral·lelament, també s'ha acordat protegir a determinats col·lectius, pagues extres i vacances. Segons informa l'ACN, l'empresa no ha detallat com es farà la compensació.
A principis de setmana, la Generalitat va denegar l'ERTO de Freixenet perquè no veia acreditada la causa de força major per sequera. En aquell moment, el Govern va detallar que la força major només es pot acreditar quan hi ha elements "imprevisibles i inevitables" que no observava en l'expedient de la companyia controlada majoritàriament pel grup alemany Henkell. A diferència de l'anterior, el Departament d'Empresa i Treball no haurà d'autoritzar aquest nou expedient.
Quan Freixenet va comunicar l'expedient, va assegurar que era un "exercici de responsabilitat" i que tenia l'objectiu de "garantir l'operativitat del negoci i preservar l'ocupació, per poder fer front a causes externes i de força major provocades per la greu sequera" que sacseja Catalunya.
"Incertesa i preocupació" per la sequera
Precisament, Henkell Freixenet va donar a conèixer fa poques setmanes els resultats financers del 2023 i va xifrar la facturació en 1.230 milions d'euros, un increment del 4,1% respecte a l'exercici anterior. La firma vinícola va destacar un creixement del 6% en el cas d'escumosos —segment on la companyia és líder internacional— i un increment de l'11% en begudes espirituoses. En canvi, els vins van caure un 8%.
D'Espanya, la companyia no va donar dades sobre l'evolució de les marques del celler. De fet, va destacar la seva "preocupació" a causa de la incertesa provocada per la "manca de raïm derivada de la forta sequera que ens afecta des del 2021" i "amb especial afectació el 2023 a la zona del Penedès”, va afirmar Pedro Ferrer, co-conseller delegat del grup Freixenet. A banda, va afegir: “Veient que la demanda mundial de cava està creixent i que no podem produir prou ampolles per satisfer-la adequadament a curt termini, la situació serà realment complicada a tots els nivells; és per això que treballem conjuntament amb el sector per garantir la sostenibilitat de l'ecosistema que suposa el Cava i la seva importància fonamental al territori”.