El consum de ciment a Catalunya va caure el juny passat (-8,7% respecte el mateix mes de l’any anterior), també en el primer semestre d’aquest 2023 (-5,3%) i en l’interanual (-1%). Des de Ciment Català, la patronal dels fabricants de ciment, s’atribueix aquesta caiguda contínua a la “paràlisi” en la construcció d’infraestructures públiques i al descens en l’edificació de nous habitatges.

Ciment Català adverteix que la caiguda del consum, precisament per l’execució d’obra pública i pel retrocés del mercat immobiliari, posen els fabricants en “una conjuntura difícil” perquè estan immersos en l’aplicació de les mesures contingudes en el Full de ruta de la indústria catalana del ciment per aconseguir la neutralitat climàtica al 2050. Les contínues baixades dificulten les inversions a les quals s'ha compromès el sector per tal de descarbonitzar-se.

Mitjançant un comunicat, Salvador Fernández Capo, president de Ciment Català, assenyala que “la indústria necessita el recolzament decidit de les administracions públiques tant per a l'emmagatzematge de CO2, ara per ara imprescindible mentre no es trobin nous usos per al gas capturat, com per agilitar i fer més eficients els tràmits administratius necessaris per posar en marxa els processos tecnològics i les instal·lacions de captura, de forma que s’adeqüin a aquest objectiu d’empremta zero de carboni”. Fernández Capo també és el director general d’operacions de Cementos Molins.

Si la caiguda del consum cau, també ho fa la producció de les fàbriques de ciment situades a Catalunya. Així, la producció ha retrocedit aquest juny (-12,4%, fins prop de 258.000 tones), també en el primer semestre (-2,2%, fins 1,7 milions de tones) i en l’interanual (-1,5%, fins els 3,3 milions de tones).

La dada positiva és la millora de les exportacions, que remunten en tots els indicadors temporals. S’han incrementat en el mes de juny (52,1%, fins les 192.000 tones), en el primer semestre d’enguany (10,3%, fins les 966.000 tones) i en l’interanual (12,7%, fins situar-se prop dels 2 milions de tones).

La reducció dels costos de l’energia elèctrica ha ajudat les empreses catalanes a recuperar competitivitat internacional, la qual cosa “ajuda a pal·liar, en part, les perjudicials conseqüències que comporta l’atonia del mercat domèstic”, assenyalen en el comunicat..

Ciment Català està integrat per les empreses Cementos Molins, Portland Valderrivas, Cemex i Lafarge Holcim.