El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària busca un nou assessor que el guiï a la sortida de l'accionariat de CaixaBank, banc del qual té un 17,3% del capital. El Frob, que depèn del ministeri d'Economia, es va convertir en el segon màxim accionista del banc català (el primer és Criteria Caixa amb el 30%) després de la fusió amb Bankia. El mandat del Frob és desinversor, però alhora volen maximitzar la recuperació dels ajuts que al seu dia va rebre Bankia, i aquesta és la tasca de l'assessor, fer un seguiment del mercat i valorar quan és millor la venda.

Fins ara, l'esmentat assessor era Arcà, però el seu contracte venç el desembre de 2023, per la qual cosa l'organisme ha publicat aquest dilluns la licitació per a la contractació d'un nou assessor, segons recull el Portal de Contractació de l'Estat. El nou contracte serà d'un any, fins al desembre de 2024, però podria ser prorrogat fins i tot dos anys més.

Cal recordar que el termini legal per dur a terme la desinversió de CaixaBank venç el desembre de 2025, però que aquesta data ja ha estat modificada en diverses ocasions. De fet, el termini inicial perquè el Frob sortís de Bankia havia d'acabar al cap de cinc anys des que es van injectar els 22.400 milions del rescat. Però l'esmentat termini es va ampliar a 7 anys, fins a situar la data límit el desembre de 2019.

De nou, el febrer de 2020 es va aprovar una ampliació de dos anys més (fins al desembre de 2023) que l'any passat el govern espanyol va decidir estendre fins al desembre del 2025; El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, que abans ho era també en Bankia, ha explicat en diverses ocasions que és l'Estat i no el banc qui ha de decidir si es manté o no com a segon accionista, durant quant temps estarà i si decideix anar-se'n, en quines circumstàncies.

Tenint en compte que l'Estat no va recuperar a penes diners quan estava en Bankia i en CaixaBank si té aquesta opció, ha romàs molt més temps de l'esperat. Doncs s'està veient beneficiat, principalment, de la recompra d'accions i els dividends del banc, que repartirà almenys el 50% del benefici entre 2022-2024, un període de resultats rècord després que els tipus d'interès hagin tornat a ser positius.

Actualment, la participació del govern espanyol al banc té un valor aproximat de 5.320 milions davant els 3.000 milions que tenia en Bankia. Per aquesta raó, el Frob recorda en la memòria justificativa del contracte que l'estratègia de desinversió "està orientada a l'objectiu de maximitzar el rendiment obtingut de la venda de la participació, optimitzant-se així la recuperació d'ajuts públics, objectiu per al qual és fonamental un seguiment proper i una experiència i coneixement profund del mercat de capitals".