La gran banca no ha volgut participar en la guerra de dipòsits després de la pujada de tipus d'interès, s'ha centrat a elevar la captació de clients a través de comptes nòmines i ho han fet regalant diners, remunerant l'estalvi i fins i tot obsequiant els nous clients amb un televisor. La competència és tal, que Bankinter ha perdut 1.400 milions de la seva cartera de comptes nòmines en només tres mesos, segons es desprèn del seu informe financer.
El banc que dirigeix María Dolores Dancausa va tancar març amb un saldo de 15.300 milions d'euros davant els 16.700 milions que tenia a la cartera de comptes nòmina a tancament de l'any passat, la caiguda (superior al 8%) també es produeix respecte al primer trimestre de 2022, en aquest cas és del 4% (uns 600 milions).
Bankinter porta més de 10 anys mantenint les condicions del seu compte nòmina, ja que és el seu producte estrella, amb la qual capta més clients. L'entitat ofereix fins a 340 euros de rendibilitat ja que remunera amb un 5% TAE el primer any i un 2% el segon (un saldo màxim de 5.000 euros) als clients que domiciliïn per primera vegada els seus ingressos al banc, en concret, una nòmina o pensió de 800 euros.
El banc ha mantingut aquestes condicions fins i tot amb els tipus d'interès negatius, mentre que els competidors van abandonar els comptes remunerats quan el preu dels diners va començar a baixar. Però amb la pujada de tipus, les entitats han tornat a rescatar aquest producte i algunes fins i tot han millorat l'oferta de Bankinter.
És el cas de CaixaBank, que va llançar al gener una oferta amb què paga el 5% TAE sobre els primers 5.000 euros durant dos anys, encara que en el seu cas demana que el client domiciliï una nòmina superior a 2.500 euros, i dona a elegir entre el compte remunerat o un televisor de 50." L'entitat catalana, que té la quota més alta del sector financer espanyol en nòmines, s'ha proposat d'assolir els 6 milions de nòmines domiciliades aquest 2023.
Ibercaja també ha millorat l'oferta de Bankinter oferint una remuneració de fins a 600 euros en dos anys, l'entitat ofereix una retribució del 5% el primer any i del 3% el segon (fins a un màxim de 6.000 euros) als qui ingressin una nòmina de 1.400 euros. A més d'aquestes dues entitats, Unicaja també ha llançat aquest any un compte remunerat al 2%, mentre que Santander i BBVA continuen regalant diners en efectiu (150 euros) als nous clients que es donin d'alta, i fins i tot han llançat un 'Pla Amic' amb què ofereixen un màxim de 500 euros a què ja són clients i aconsegueixen que d'altres ho siguin; Abanca i Sabadell, per la seva part, han unit les dues ofertes i ofereixen diners per les noves altes i remuneració pel saldo en compte. El primer dona 300 euros i un 2% TAE, i el segon 200 euros i un 2,5% TAE.
En aquest context, Bankinter va decidir el mes de març passat llançar un compte remunerat a l'1% que no demana nòmina ni cap requisit de vinculació. Com porta menys d'un mes activa, l'entitat no ha donat dades, encara que el director financer de l'entitat, Jacobo Díaz, assegurava aquest dijous en la presentació de resultats que "estan satisfets" amb com estava responent la demanda en els primers dies.
L'entitat també ha llançat recentment a través d'EVO, el seu banc digital, un compte amb què remunera un 1,5% TAE a qui domiciliïn la nòmina o comencin a operar en borsa a través del seu broker. I una altra al 2% on no demana vinculació. Malgrat els esforços, Bankinter registra ara 1.400 milions menys de saldo a la seva cartera de comptes nòmines a Espanya que quan va començar l'any, tornant així als nivells que acumulava a finals de 2021, segons els seus últims comptes presentats al mercat.
Bankinter no té plans de llançar dipòsits
Es podria pensar que la guerra del passiu podria accelerar-se després de la crisi del Silicon Valley Bank (SVB) i Credit Suisse, però a Bankinter afirmen que a Espanya la situació és diferent de la del banc nord-americà i suís. Les ràtios de liquiditat són en nivells alts i al sector no hi ha sentit d'urgència per remunerar els estalvis amb dipòsits. "No crec que hi hagi més que comptes remunerades o una cosa similar", assenyalava Jacobo Díaz.
La consellera delegada no tancava la porta a llançar dipòsits en el futur, però assegurava que "aquell moment no ha arribat encara a Bankinter". Reconeixia que de manera puntual si estan oferint dipòsits a alguns clients, segons el grau de vinculació, encara que de manera majoritària estan dirigint als clients cap a altres productes com a fons d'inversió o actius de renda fixa, principalment Lletres de Tresor, que han causat una autèntica expectació al mercat aquest 2023.