La Fundació "la Caixa" i el Banc Interamericà de Desenvolupament (BID) han celebrat entre dijous i divendres el primer Fòrum d'Economia Platejada Europa-Amèrica Llatina i el Carib, a Barcelona. L'esdeveniment ha tingut per objectiu treballar en una agenda conjunta de desenvolupament per abordar els desafiaments i oportunitats que sorgiran en els propers anys a causa del veloç procés d'envelliment de la població especialment a Amèrica Llatina i el Carib, on el percentatge de persones majors de 60 anys va camí de duplicar-se per a l'any 2050, passant del 12% actual al 25%.
El 2050, una de cada quatre persones a la regió serà major de 60 anys, la qual cosa representa un total de 195 milions de persones. El director general de la Fundació "la Caixa", Josep Maria Coronas; el president del BID, Ilan Goldfajn; i el conseller d'Unió Europa i Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, Jaume Duch; han estat algunes de les persones que han participat aquest divendres en la jornada de tancament de l'esdeveniment.
Durant la seva intervenció, el director general de la Fundació "la Caixa", Josep Maria Coronas, ha afirmat que "l'interès per l'estabilitat financera de les persones grans i la dignificació de la vellesa han acompanyat la Fundació "la Caixa" des de la seva constitució. Aquest compromís amb els grans continua viu en el dia d'avui. El nostre programa de Persones Grans organitza nombroses activitats en la que han participat més de mig milió d'adults grans l'últim any, millorant el seu benestar i contribuint a un envelliment actiu i saludable."
Així mateix, ha agraït al Banc Interamericà de Desenvolupament "la seva confiança en la nostra institució per celebrar per primera vegada aquest encontre sobre economia platejada fora del continent americà i haver triat Barcelona per portar-lo a cap". Per la seva part, el president del BID, Ilan Goldfajn, ha expressat: "Amèrica Llatina i el Carib és ja la regió que envelleix més ràpidament al món i per a finals d'aquest segle tindrà el percentatge més gran d'adults majors de 60 anys mundial, amb més del 36%. Ara és el moment d'actuar i treballar junts en una agenda i en aliances estratègiques, on tant el sector públic com el privat satisfacin les necessitats de les nostres societats envellides, creant llocs de treball, millorant el seu accés al finançament i als serveis, i brindant-los una millor atenció".
"L'objectiu del Govern de Catalunya és avançar cap a una societat més inclusiva i accessible"
Així mateix, el conseller de la Unió Europea i Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, Jaume Duch, ha destacat que, en el context actual de transició demogràfica, "l'objectiu del Govern de Catalunya és avançar cap a una societat més inclusiva i accessible". "El món envelleix i no podem romandre impassibles", ha advertit el conseller, que també ha assegurat que l'economia de la longevitat també és un "mercat atractiu de desenvolupament econòmic" i que "l'augment de l'esperança de vida i la disminució de la natalitat són un desafiament, però també una oportunitat per donar solucions a demandes socials".
En la jornada de dijous van participar Mónica Martínez Bravo, consellera de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat de Catalunya; Marc Simón, subdirector general social de la Fundació "la Caixa"; Ferdinando Regalía, gerent del sector social del BID; i Irene Arias, CEO de BID Lab. En total, l'encontre ha reunit més de 200 experts internacionals en envelliment i representants de sectors clau, inclosos governs, bancs, fundacions i universitats, que s'han enfocat, al llarg de dos dies, en l'economia platejada com a motor del desenvolupament.
El Fòrum d'Economia Platejada Europa-Amèrica Llatina i el Carib ha abordat temàtiques com l'ocupació i l'emprenedoria, les finances i l'atenció, fomentant l'intercanvi de coneixement i el debat sobre solucions innovadores als desafiaments que planteja l'economia platejada. També s'ha centrat en la creació d'oportunitats de negoci entre Europa i Amèrica Llatina.
A escala mundial, l'economia platejada representa al voltant de 22 bilions de dòlars anuals, mentre que en països com l'Argentina i Colòmbia genera el 40% del PIB, segons dades del BID. I en aquest sentit, la Fundació "la Caixa" col·labora des de fa gairebé una dècada amb el Banc Interamericà de Desenvolupament, amb qui compta amb acords per contribuir al progrés socioeconòmic a Amèrica Llatina, especialment a Colòmbia, on han impulsat projectes orientats a generar noves oportunitats d'ocupació i millora de les condicions de vida de persones vulnerables en l'àmbit rural.