La Fundació "la Caixa" tindrà el 2023 el pressupost més alt de la seva història amb 538 milions d'euros, 23 més que l'any passat. Es tracta del pressupost recurrent més gran en la història de l'entitat, que suma més d'una dècada destinant una inversió superior als 500 milions d'euros al desenvolupament d'iniciatives socials, científiques, educatives i culturals.

Del total de la inversió prevista en aquest exercici, el 60% (prop de 320 milions d'euros) es destinarà al desenvolupament de programes de transformació social, com CaixaProinfancia, que té l'objectiu de lluitar contra la pobresa infantil; els projectes d'integració laboral Incorpora i Reincorpora; el programa d'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, que busca millorar la qualitat de l'atenció a les persones que es troben al final de la seva vida i el programa de Persones Grans, que fomenta la participació social d'aquest col·lectiu.

Dins d'aquest apartat, les Convocatòries d'ajuts Proyectos Socials comptaran amb una dotació de 45 milions d'euros, atenent les necessitats de tots els territoris. Un altre 21% de la inversió total, 112 milions d'euros, es destinarà a iniciatives de divulgació de la cultura i de la ciència, a través de la xarxa de centres CaixaForum, incloent el nou CaixaForum+ -una plataforma audiovisual amb un catàleg creixent de propostes culturals i de divulgació científica-, de les exposicions itinerants, de la programació de concerts i conferències i de les propostes del Museu de la Ciència CosmoCaixa.

L'àrea d'Investigació i salut de la Fundació "la Caixa" invertirà 62 milions d'euros, un 11% del pressupost total. Les convocatòries de suport a projectes d'investigació mèdica CaixaImpulse Health i CaixaImpulse Innovació, així com al desenvolupament del futur CaixaResearch Institute, centre de referència científic que la Fundació està impulsant a Barcelona, figuren
entre les partides d'aquest bloc.

Destinarà 44 milions d'euros a educació

Finalment, el 8% restant de la inversió de l'entitat el 2023, 44 milions d'euros, es destinarà a l'àrea d'educació i beques, que promou beques de grau, postgrau, doctorat i postdoctorat, així com el programa Educaixa, que promou la transformació educativa amb l'objectiu de garantir una educació de qualitat a través del desenvolupament de les adequades tant en els alumnes com en tota la comunitat docent.

"És precisament en els moments difícils, com els actuals, quan hem d'estar més a prop de tota la societat i, especialment, d'aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat. En el centre de les nostres preocupacions hi ha les persones i al benestar de les seves vides. El nostre propòsit com a Fundació "la Caixa" és, senzillament, el desenvolupament social i humà, el progrés col·lectiu, i el benestar de cada persona considerada i tractada com a individu", ha destacat el president de l'entitat, Isidro Fainé.

Quant al balanç del 2022, la fundació que dirigeix Antonio Vila Bertrán destaca haver continuat "desenvolupant de forma prioritària els seus programes estratègics amb incidència social i impacte transformador davant les principals problemàtiques". En aquest sentit, considera que la implementació a totes les províncies d'Espanya dels programes CaixaProinfancia i d'Atenció a Persones amb Malalties Avançades "han estat dues de les fites de l'exercici, en el qual també ha destacat la col·laboració deixada per la Fundació per vehicular l'acollida de refugiats ucraïnesos en famílies espanyoles".

L'ampliació i redefinició de les Convocatòries d'Ajuts a Projectes Socials amb criteris de territorialitat, la posada en marxa del nou programa de Becas de Grado, la inauguració de CaixaForum València, el llançament de CaixaForum + -que compta ja amb més de 40.000 subscriptors-, o els 7,7 milions de beneficiaris de Profuturo, el programa d'alfabetització digital en països en vies de desenvolupament, han estat altres dels objectius assolits el 2022.