La fundació Telefónica, des d'Espanya, i el grup Sonae, a Portugal, s'han unit per desenvolupar una plataforma que fomenta l'ocupabilitat en àrees digitals. S'han afegit a New Career Network -com així es diu la plataforma- empreses com Iberdrola o SAP i, també, entitats com la patronal CEOE. Aquesta nova xarxa de professionals, de caràcter obert, connecta candidats i vacants d'ocupació existents, amb una proposta de formació enfocada a l'adaptació de perfils a l'ecosistema digital. La iniciativa parteix de l'evidència que a Espanya, hi ha fins a 120.000 places de perfils tecnològics sense cobrir, la qual cosa suposa un fre al creixement, la innovació, i la competitivitat del sector industrial i de serveis.

Després de la seva posada en marxa, com a prova pilot, la plataforma persegueix donar entrada a altres empreses i associacions empresarials que vulguin unir-se per provar de reduir el desajust existent entre l'oferta de llocs de treball digitals i la demanda de persones qualificades per cobrir-los. La iniciativa està avalada per la mateixa indústria, dins del projecte europeu Reskilling for Employment-R4E, i desenvolupada per proveïdors de confiança.

La iniciativa Reskilling for Employment-R4E va néixer el 2020 per abordar un dels reptes actuals més importants -la recapacitació massiva de la mà d'obra- per garantir una economia sostenible, inclusiva i competitiva a Europa. A través d'aquesta iniciativa, impulsada per l'European Round Table for Industry (ERT), que actualment agrupa a 59 de les empreses més rellevants, es fomenta la formació als sectors d'alta demanda amb la finalitat de millorar l'ocupabilitat.

La plataforma permet dissenyar, a partir de l'experiència i la formació de qui busca feina, una ruta de formació més directa, a través de l'ús d'eines d'intel·ligència artificial, que connecta amb programes de formació i requalificació de proveïdors verificats, segons un comunicat de la fundació Telefónica. Els seus partícips defensen que la nova plataforma augmentarà el nombre de candidats preparats i acreditats per cobrir els nous llocs de treball digitals emergents, ja que els programes formatius -accessibles a qualsevol nivell de qualificació prèvia- es basen en competències contrastades. A més, i gràcies al disseny i seguiment d'aquest pla de desenvolupament orientat, també és possible reduir el cost i el temps de contractació.

A través de la plataforma, les empreses tenen accés privilegiat a talents requalificats professionalment per algunes de les millors entitats formadores a escala nacional, que formen i preparen als professionals per a les demandes del mercat.

Assenyalen els seus impulsors que, segons l'informe Anatomia de la bretxa de talent tecnològic, de l'associació DigitalES, el sector tecnològic i digital pateix un problema de captació de talent generalitzat. En concret, a Espanya, hi ha fins a 120.000 places de perfils tecnològics sense cobrir, la qual cosa suposa un fre al creixement, la innovació, i la competitivitat. De la mateixa manera, segons Eurostat (sep'23), hi ha a Europa al voltant de 13 milions d'aturats, mentre que paradoxalment la taxa de llocs de treball sense cobrir s'ha multiplicat per dos en deu anys.