El Govern italià ha autoritzat aquest dilluns l'opa de Monte dei Paschi sobre Mediobanca i ho ha fet, tot just tres mesos després de llançar-la. També avui el regulador alemany ha donat llum verda a UniCredit per aconseguir el 29,99% de Commerzbank, una operació que porta en marxa des de novembre. Les fusions bancàries avancen a Europa i ho fan en uns terminis raonables. A Espanya, tanmateix, el BBVA continua esperant resposta per poder comprar el Sabadell a punt de complir-se un any de l'anunci d'aquesta oferta.
I és que, va anar a l'abril del 2024 quan el banc que presideix Carlos Torres va plantejar al de Josep Oliu una fusió amistosa que va acabar en opa hostil sol unes setmanes després, quan el consell del Sabadell va rebutjar l'oferta per creure que infravalorava el valor del banc. Ara seran els accionistes del banc català els que decideixin si accepten el canvi proposat, però primer, el BBVA ha de rebre diverses autoritzacions clau. Com la de Competència (CNMC) o el Govern espanyol.
Mentrestant, altres operacions de gran calat continuen avançant a Europa i de fet, aquest dilluns, Banca Monte dei Paschi di Siena ha comunicat que el Govern italià ha renunciat a utilitzar l'anomenada "acció d'or" i, per tant, li ha donat llum verda per continuar amb la seva oferta de 13.300 milions d'euros per fer-se mitjançant un intercanvi d'accions amb Mediobanca, que crearia un "nou campió nacional" transalpí.
L'entitat toscana, considerada el banc més antic del món, ja que els seus orígens es remunten a 1472 i en la que el Ministeri d'Economia i Finances d'Itàlia (MEF) controla l'11,731% del capital social, va oferir al gener un canvi de 23 accions pròpies per cada 10 accions de Mediobanca. Això valoraria els títols del seu rival en 15,992 euros i donaria una prima del 5,03%.
MPS va explicar que l'operació "té per objectiu crear un nou campió nacional en el sector bancari italià" i que estava condicionada a obtenir una adhesió de, almenys, el 66,67% dels drets de vot exercibles. Segons Banca Monte dei Paschi, el nou grup es beneficiarà de sinergies abans d'impostos d'al voltant de 700 milions d'euros a l'any, dels quals al voltant de 300 milions correspondrien a sinergies d'ingressos, uns 300 milions a costos i uns altres 100 milions d'euros a sinergies de finançament.
D'altra banda, l'entitat preveu unes despeses d'integració d'uns 600 milions d'euros, bruts d'impostos, que s'incorreran durant el primer any. No obstant això, el consell d'administració de Mediobanca (igual com va passar amb el Sabadell) va rebutjar el mes de gener passat l'oferta plantejada pel seu competidor, en considerar-la contrària als interessos del banc i "fortament destructiva en valor".
UniCredit- Commerzbank
A Alemanya, UniCredit també ha rebut aquest dilluns una autorització clau, la d'antimonopoli de l'Oficina Federal de Càrtels (l'equivalent a la CNMC). Amb ella, l'entitat podrà augmentar la seva participació directa en Commerzbank fins al 29,99% de la seva capital social i drets de vot.
Segons ha indicat aquest dilluns el regulador germànic, l'adquisició minoritària notificada per si sola enfortirà la posició de mercat de UniCredit en el negoci de banca privada i corporativa a Alemanya. Tanmateix, l'organisme, que ha analitzat amb deteniment els segments de serveis financers afectats, va considerar que altres competidors importants operen en totes les àrees, "per la qual cosa la transacció va haver de ser aprovada".
Del seu costat, el banc dirigit per Andrea Orcel ha reiterat que se centra a executar la segona fase de la seva estratègia 'UniCredit Unlocked', afegint que havent-se assegurat l'opcionalitat, només podrà executar-la si es compleixen les seves estrictes mètriques financeres.
L'operació, anunciada al novembre, ja va rebre a mitjans del mes de març passat el vistiplau del Banc Central Europeu (BCE) que autoritzava també UniCredit a adquirir una participació directa en Commerzbank de fins al 29,9%.