No ha passat ni un dia des que Brussel·les va aprovar l'extensió de l''excepció ibèrica' fins a finals d'any, que una de les personalitats més influents en l'entorn energetico-empresarial creu que aquesta no era necessària. Ignacio Galán, president d'Iberdrola, ha portat la contrària a la decisió (i consideració) de Brussel·les i del Govern d'Espanya aquest dimecres en una conferència d'analistes. El màxim mandatari de l'energètica amb seu a Bilbao creu que no existeix "cap raó" per allargar "més enllà de l'estiu" la que, de cara a l'Executiu estatal, és una de les mesures més eficients de les quals disposa Espanya.
El mecanisme ibèric, que el pròxim 15 de juny compleix un any des de la seva entrada en vigor, topa el preu del gas al mercat a l'engròs, protegint els consumidors de la volatilitat i dels sobrecostos vistos en alguns trams del passat exercici. Malgrat que el Govern de Pedro Sánchez va sol·licitar una pròrroga fins a 2024, Brussel·les ha optat per allargar la vida d'aquesta mesura fins al 31 de desembre. De fet, tal com va explicar ahir la Comissió Europea, l'aprovació de la pròrroga d'aquesta eina "serveix de protecció" en cas de possibles "augments sobtats de preus" al mercat ibèric. Per a Teresa Ribera, vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, l'extensió de l''excepció' és "una espècie de reassegurança" per als consumidors espanyols i portuguesos.
Galán explica que l''excepció ibèrica' porta gairebé dos mesos sense aplicar-se
Encara que és cert que hi ha possibilitats que hi pot haver noves tensions als mercats a l'engròs del gas, la realitat és que, en els últims mesos, el preu de l'hidrocarbur en el Mibgas s'ha contingut, allunyant-se de les cotes màximes que va tocar el passat exercici. És per això pel que el president d'Iberdrola creu que l'extensió de l'esmentada eina no era necessària, almenys no fins a finals d'any. Tal com ha expressat Galán, fa gairebé dos mesos que per l''excepció ibèrica' no s'aplica a causa de l'estabilització de preus del gas natural, per la qual cosa creu que és hora d'aixecar aquestes mesures extraordinàries, les quals van ser concedides per pal·liar l'efecte advers de la crisi energètica.
Aquesta opinió dista de l'oferta tant pel Govern espanyol, com també per l'òrgan de Govern comunitari. Des d'Europa creuen que és una bona eina per eliminar qualsevol mena de temor de les possibles alces del preu del gas. Ho veuen com una manera de protegir els consumidors, que, malgrat que porten diversos mesos amb uns nivells del preu del gas 'estables', podrien veure's afectats per noves batzegades alcistes. Encara que Galán porta raó quan diu que aquesta eina porta sense aplicar-se prop de dos mesos, l''excepció ibèrica', unit a la inversió més gran en renovables i a la menor dependència del gas, ha fet que el preu de l'hidrocarbur al mercat a l'engròs continua decreixent des de principis d'any.
El gas, costa avall en el Mibgas
Des del passat 29 d'agost, quan la matèria primera va segellar el seu màxim històric en 225,03 euros/MWh, el preu ha descendit un 84%, arribant fins als nivells actuals (34,06 euros/MWh), tal com figura al web de Mibgas. En la mateixa línia, des de principis d'any, el preu del gas al mercat a l'engròs ha decrescut un 42%, igual com ho ha fet en els últims dos mesos, lapse que indica Galant en qui l''excepció' no ha hagut d'aplicar-se. Des del passat 26 de febrer fins ara, el valor de l'hidrocarbur en el Mibgas ha cedit un 31%.
Sigui com fos, i malgrat que els preus del gas estan en cotes estables, Europa, com Espanya, ha preferit cobrir-se l'esquena davant de la possibilitat que hi hagi un repunt en els preus de la matèria primera. Es tracta d'una opció remota, i més ara, quan els Governs internacionals han optat per diversificar el subministrament i han apostat per altres tecnologies. Malgrat això, Teresa Ribera va apuntar que la reactivació econòmica de la Xina podria generar noves pressions a l'alça sobre el valor de l'hidrocarbur. L'Agència Internacional d'Energia es va subscriure a les paraules de la titular de Transició Ecològica, i va assenyalar la Xina com a principal element de pressió sobre el mercat energètic. És a dir, existeixen possibilitats que el gas torni a revaloritzar-se, malgrat que en els últims mesos la tendència ha estat decreixent.
Galán creu que són necessàries més inversions per descarbonitzar l'economia
MITECO va assenyalar a aquest mitjà que els preus energètics són baixos gràcies a aquesta eina, però també a la inversió més gran en renovables. Aquest ha estat un altre dels aspectes que ha abordat el president d'Iberdrola aquest dimecres. Galán ha remarcat la necessitat de continuar invertint, sobretot, en tecnologies 'verdes'. "Si volem evitar situacions com les que vam patir l'any passat, necessiteu-vos inversions enormes, i per realitzar aquestes inversions fa falta tenir marcs estables i totalment predictibles", ha explicat el màxim mandatari d'Iberdrola. Per a Galán, és necessària "més estabilitat i més previsibilitat" per abordar la descarbonització.
Sigui com fos, el líder d'Iberdrola, que aquest dimecres ha informat d'uns beneficis trimestrals de 1.485 milions d'euros, creu que l'extensió de l''excepció ibèrica' no era necessària fins a finals d'any. Galán creu que, amb l'estabilització dels preus del gas al mercat a l'engròs, el manteniment d'aquesta eina és innecessari. A l'altra ala es troba el Govern espanyol i Brussel·les que, com van expressar i van demostrar ahir, creu que la prolongació del 'mecanisme ibèric' ve bé per reassegurar els consumidors.