L'hidrogen verd està cridat a ser una de les principals fonts energètiques de tots els països. Així ho han confirmat algunes i importants empreses espanyoles que veuen en aquesta nova tecnologia una alternativa per substituir als combustibles fòssils. Cepsa, BP o Iberdrola són algunes de les energètiques que aposten per un futur verd, amb l'hidrogen renovable com a principal protagonista. Malgrat això, crida l'atenció que, aquest dijous, el president executiu d'Iberdrola, Ignacio Galán, hagi sol·licitat a la Unió Europea una aposta més gran per les renovables, però hagi deixat "a part" a l'hidrogen verd.
El màxim mandatari de la companyia amb seu a Bilbao ha insistit en la Cimera d'Energia Neta celebrada a Brussel·les en la necessitat que la UE aposti per l'energia 'neta'. La comunitat europea ha "de doblegar les inversions en renovables, sense comptar a hidrogen verd, que això va a part," ha comentat el president de l'energètica espanyola. Malgrat que la que és la tecnologia cridada a liderar el sector energètic renovable continua sent l'objectiu d'empreses i Governs, el líder d'Iberdrola ha demanat que no es posi en la mateixa terna a l'hidrogen verd amb la resta de renovables a l'hora d'invertir en aquestes.
Espanya, una de les instigadores de l'hidrogen verd
Aquesta alternativa energètica, malgrat estar fent molt soroll, de moment, no és una realitat. Diversos experts creuen que pot ser la tecnologia que porti Espanya a liderar el mercat energètic. De fet, el país ibèric és un dels més involucrats en l'aposta per aquesta energia, arribant a planificar la creació del corredor que partirà des de Barcelona fins a Marsella i portarà l'hidrogen verd a tot el continent europeu. De moment, entren en l'esmentat projecte Portugal, Espanya, França i Alemanya. Malgrat això, encara existeixen dubtes sobre el calat i la importància que tindrà aquesta font energètica en la generació elèctrica. Un dels principals problemes que sorgeixen al voltant de l'hidrogen verd és el car que pot arribar a ser la generació d'aquest.
Malgrat que per a Espanya és una prioritat, el mateix Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic va afirmar que "en la seva fase inicial, és una energia cara de produir", tal com va informar ON ECONOMIA. Fins i tot això, són algunes les empreses, entre elles Iberdrola, que se n'han pujat a aquest vaixell sabent que pot ser una bona oportunitat, tant en l'àmbit energètic com a escala comercial. Malgrat això, ha estat el mateix Galant el que ha demanat que no s'expliqui a l'hidrogen verd en les inversions en renovables, ja que "va a part".
Galán demana a la UE que es compti amb totes les tecnologies, inclosa la nuclear
En línia amb la necessitat d'apostar per l'energia verda, el màxim mandatari d'Iberdrola ha recordat a la Unió Europea que "si haguéssim invertit més en renovables, el problema hauria estat menor". I és que, la crisi energètica sorgida arran del conflicte armat a Ucraïna ha despullat Europa en el pla energètic, deixant veure les mancances del Vell Continent, el qual depèn enormement del gas per satisfer l'elevada demanda energètica existent.
En aquestes, Ignacio Galán ha defensat aquest dijous que Europa ha de recórrer "a totes les tecnologies" que ajudin el bloc comunitari a ser autosuficient i apropi el continent a la descarbonització, sense renunciar a l'energia nuclear. El debat sobre aquesta tecnologia també ha estat un dels punts rellevants en el discurs del president d'Iberdrola, ja que creu que s'ha de comptar amb totes les tecnologies per fomentar la descarbonització d'Europa.
En la mateixa Cimera, la CE s'ha declarat "agnòstica" sobre el debat de la nuclear, encara que Frans Timmermans ha recalcat que és una tecnologia baixa en emissions de CO₂. Això es dona en un moment en què existeixen dos blocs diferenciats amb opinions oposades sobre la inclusió, o no, d'aquesta energia entre les renovables. Espanya i França són dos dels líders d'aquests blocs, sent l'estat espanyol contrari a incloure la nuclear en la terna de les renovables, mentre que el país gal creu que ha d'incloure en la legislació energètica d'Europa.
Luc Remont, president de la companyia energètica EDF ha defensat la idea de "barrejar renovables i altres formes d'electricitat descarbonitzada, com la nuclear". Malgrat això, no tothom està a favor ni tan sols del manteniment d'aquesta tecnologia en alguns territoris nacionals. Sigui com fos, Galán compta amb ella, ja que creu que Europa ha d'utilitzar totes les tecnologies per aconseguir ser una comunitat autosuficient i descarbonitzada.
Hidrogen verd i energia nuclear, dos temes tendència que, sens dubte, seguiran en el primer pla en el debat energètic comunitari. La primera sembla ser l'alternativa clau al gas i el petroli, tot i que encara hi ha dubtes sobre la seva producció i el de rendible que pot arribar a ser. La segona manté dividida Europa entre els que valoren la seva estabilitat i aportació a la generació elèctrica i els que creuen que és una energia perillosa. Com fos, Galán demana una inversió més gran en renovables, sense comptar a l'hidrogen verd, i l'ús de totes les tecnologies per fer d'Europa una regió independent energèticament parlant.