Els germans Antonio y Jorge Gallardo Ballart, octogenaris, fills del fundador de la farmacèutica Almirall, acaben de completar la transició a la tercera generació. En un procés que ha durat deu anys, primer van cedir els poders executius i, recentment, s’han retirat de societats patrimonials mitjançant les quals controlen les participacions en les empreses del grup familiar.

Aquesta tercera generació està formada pels tres fills d’Antonio –Susana, Antonio i Ana Gallardo Torrededia– i pels tres de Jorge –Jorge, Carlos i Irene Gallardo Piqué–. D’aquests, sobresurten en l’estructura empresarial familiar Carlos Gallardo Piqué (actual president i CEO d’Almirall, a la imatge superior), Jorge Gallardo Piqué (president del grup hospitalari Vithas) i Antonio Gallardo Torrededia (director general del family office Landon) si bé la més mediàtica és Susana Gallardo Torrededia, que va estar casada amb Alberto Palatchi i que ara ho està amb Manuel Valls, exprimer ministre de França i exregidor de l’Ajuntament de Barcelona. Les altres dues són Irene Gallardo Piqué, directora de la Fundació Áurea, i Ana Gallardo Torrededia, arquitecta. Aquesta família sempre s’ha mogut amb una gran discreció amb l’excepció de Susana.

Aquests sis cosins de la tercera generació estan assentats en els consells de les patrimonials familiars i la majoria ocupa posicions executives en les empreses del grup. I els 19 membres de la quarta generació, fills dels anteriors, han entrat en altres negocis o encara estudien. Dos casos: dels tres fills de Susana, Alberto Palatchi Gallardo ha creat la seva pròpia marca de moda nupcial seguint l’exemple del seu pare; i dels quatre fills de Carlos (president d’Almirall), la gran està acabant Enginyeria Biomèdica a la Universitat de Duke, a Carolina del Nord. Té futur a la farmacèutica familiar.

La retirada de la segona generació

Els dos germans Gallardo Ballart –Antonio, de 88 anys, i Jorge, que en farà 83 aquest setembre– porten anys fent passes al costat per deixar espai als seus fills. Primer, Antonio va abandonar les funcions executives fa gairebé una dècada i, el 2022, Jorge va cedir la presidència d’Almirall al seu segon fill, Carlos. En dates més recents, els dos germans també han deixat la presidència de les societats Corporación Genbad (patrimonial de la branca Gallardo Torrededia) i de Corporación Zamap (de la branca Gallardo Piqué), mitjançant les quals controlen les seves participacions en el holding Landon, tal com publicava fa uns dies el BORME. Els portaveus d’Almirall i Landon han declinat comentar aquests moviments. No obstant, altres fonts properes al grup empresarial van apuntar que es tractava del final d’un “relleu natural” que s’ha portat a terme per etapes en els últims deu anys.

El grup empresarial familiar va molt més enllà de la farmacèutica Almirall (en controlen prop del 60% del capital social) perquè inclou participacions a Vithas Sanidad (el segon grup hospitalari privat més gran de l’Estat després de Quirón), Sercotel (cadena hotelera), Fotowatio (renovables) o Sedal (aixetes) entre altres companyies. També controlen Healtgrower (societat de capital risc creada a finals de l’any passat) i participen a G Square Capital (fons d’inversió).

Vithas i Sercotel estan en plena expansió. El grup hospitalari compta amb 20 hospitals en 19 províncies, 37 centres mèdics, 12.500 professionals i una facturació superior als 700 milions d’euros el 2023. En l’actualitat construeixen nous centres a València i a Esplugues de Llobregat. Preveuen que aquest últim entri en funcionament a mitjans de l’any vinent, amb 160 habitacions individuals, una plantilla de 1.800 professionals i una inversió que supera els 100 milions d’euros. I pel que fa als hotels, compten amb 90 establiments a Espanya i Andorra (51 de gestió directa, 30 en franquícia i 9 en obres). El maig passat van anunciar quatre inauguracions el 2025 i 2026: a les ciutats de València (dues), Alacant i Màlaga.

I a títol individual, els membres de la família Gallardo inverteixen en molts altres sectors. Per exemple, el president d’Almirall apareix en el consell d’administració d’una empresa de ioga -Centro Yoga Project– que presideix Mercedes de la Rosa Misol, filla de Javier de la Rosa. Es tracta d’una pime que el 2022 –l’últim exercici amb comptes consultables– va facturar poc més de 600.000 euros, però amb pèrdues, si bé de només 21.0000 euros.

Els orígens d’Almirall

El buc insígnia del grup familiar és Almirall, que té l’origen en els laboratoris fundats el 1943 per Antonio Gallardo Carrera (1908-1988) i el farmacèutic Víctor Almirall Rius, que va donar nom a l’empresa encara que el continuador va ser el primer. Curiosament, Gallardo Carrera venia del sector de l’aviació comercial perquè, durant 25 anys, va ser el delegat de la Compagnie Aéropostale, l’embrió de l’actual Air France. Per les seves relacions amb França, coneixia els avanços de la indústria farmacèutica internacional i tenia contactes amb laboratoris. Quan va morir el 1988, Almirall ja era una de les grans farmacèutiques espanyoles i havia posat en el mercat medicaments tan coneguts com Cleboril. Calmatel i, sobretot, Almax, un tractament per l’acidesa i els problemes estomacals.

Almirall ha crescut a base de compres d’empreses del sector, entre les quals sobresurt l’any 1997 la catalana Prodesfarma, d’Antoni Vila Casas, destacat mecenes cultural que va morir el setembre passat a l’edat de 92 anys. En els últims anys, Almirall també ha fet desinversions, com la venda del negoci de medicament respiratori a AstraZeneca, però amb l’objectiu de centrar-se en el seu core business, la dermatologia. L’aposta li ha sortit bé.

Aquest juliol, Almirall ha anunciat uns guanys de 15,4 milions d'euros en el primer semestre d'aquest any, un 28,3% més que en el mateix període de l’exercici anterior. Els ingressos van superar els 500 milions d'euros, un 7% més, impulsats precisament pel negoci dermatològic a Europa, segons la comunicació tramesa a la CNMV. Les vendes netes de medicaments van suposar 497,2 milions d'euros de gener a juny, un 6,7% més, i el negoci dermatològic va aportar 268,8 milions, un 16,3% més. Per geografies, Almirall concentra a Europa el 88,6% de les seves vendes.

Aquests resultats contrasten amb les pèrdues netes registrades el 2023, que es van elevar a 38,5 milions, fet que l’empresa va atribuir a deterioraments comptables de l’antibiòtic oral per a l’acne Seysara. En l’actualitat, Ilumetri, un fàrmac per tractar la psoriasi, és el seu producte més venut, que li va reportar 100,5 milions d’euros en el primer semestre d’aquest any, un 25% més. Ara estan centrats en el llançament de productes com Ebglyss, per a la dermatitis atòpica. Recentment va iniciar un assaig clínic per a un tractament de malalties dermatològiques rares i, fa uns mesos, va adquirir una llicència d'un anticòs monoclonal a Novo Nordisk.

La propietat d’Almirall està en mans de la família Gallardo (60%), als quals segueixen, a molta distancia, el fons d’inversió Wellington Capital (5%) i la família López-Belmonte (3%), que és la principal accionista dels laboratoris Robi.

Les fundacions

Antonio Gallardo Ballart presideix la Fundació Palarq, centrada en projectes d’arqueologia i paleontologia. El 2015 va donar 20 peces d’art romànic de la seva col·lecció al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Aquesta donació incloïa un acord amb la Generalitat relatiu a impostos.

Però la fundació dels Gallardo, on s’apleguen les dues branques familiars, és Àurea, que desplega una diversitat de programes socials com aliments solidaris, acompanyament a persones migrades, economia circular o ajudes a malalts, persones grans o famílies. Al capdavant, com a directora, hi ha Irene Gallardo Piqué (germana del president d’Almirall). També és consellera de Landon, Goodgrower (matriu dels hospitals de la marca Vithas) i altres empreses de la família. Des de l’abril passat presideix el Club de Golf de Torremirona, a l’Alt Empordà.

manuel valls i susana gallardo acn
Susana Gallardo amb Manuel Valls / ACN

Un dels membres de la família que participa en més fundacions és Susana Gallardo Torrededia, la més mediàtica, sobretot des de la seva boda a Menorca amb Manuel Valls. A banda de la Fundació Àurea, és o ha estat patrona de les fundacions de l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes, Àfrica Viva, Casa Teva, Bienvenido –les dues últimes, d’atenció a famílies amb nens amb càncer– i ha format part del consell internacional de mecenatge de la fundació del Museu Reina Sofia. Ha estat consellera de Caixabank, Abertis, Saba, així com vicepresidenta de Pronovias abans de la separació amb Alberto Palatchi i de la venda d’aquesta companyia. En l’actualitat es manté en els consells de diversos empreses familiars com Goodgrower i també de Unibail Rodamco Westfield (URW), propietària de centres comercials.

El rànquing de grans fortunes del diari El Mundo situa els Gallardo en la tretzena posició de l’Estat i en la tercera de Catalunya, només superats per la família Rubiralta Giralt (Werfen) i per Sol Daurella (Coca-Cola Europacific Partners). Forbes separa els germans Antonio i Jorge, que els col·loca en els llocs 43 i 44 de la seva llista.