El president de la CEOE, Antonio Garamendi, calcula que l'apagada general d'aquest dilluns ha tingut un impacte per a les empreses de 1.600 milions d'euros, equivalent al 0,1% del PIB.
En declaracions als periodistes en un esmorzar de Nueva Economía Forum, Garamendi va apuntar al Consorci de Compensació d'Assegurances davant les previsibles reclamacions pels perjudicis. No obstant això, va aclarir que encara s'està estudiant l'impacte econòmic i les possibles reclamacions.
El president de la gran patronal espanyola va lamentar especialment l'impacte en la indústria. Va posar com a exemple les refineries, que tardaran setmanes en recuperar la normalitat, o els possibles danys als alts forns, que funcionen amb energia elèctrica. Va avançar que es requeriran inversions "milmilionàries" perquè aquestes infraestructures tornin a funcionar.
Garamendi es va mostrar especialment crític amb el govern de Pedro Sánchez. En el mateix sentit que han apuntat altres patronals, va indicar que l'executiu "havia d'haver estat més ràpid i havia d'estar permanentment informant".
I va exhibir la seva contrarietat amb el Ministeri de Treball, liderat per Yolanda Díaz, per recordar que són els empresaris els que han d'assumir el cost de les absències laborals de l'apagada. "No ens han de donar avisos perquè ja sabem què fer per pura responsabilitat social, que és el que fem permanentment." "Som els primers que hem dit que la gent vagi a casa, que primer és la conciliació familiar", va recalcar.
El Ministeri de Treball va recordar dilluns que les persones que no puguin desplaçar-se al seu centre de treball o que no puguin exercir la seva funció per culpa de l'apagada es poden acollir a permisos retribuïts.
Mitjançant un comunicat, la patronal catalana Cecot va qualificar d'"insuficients" les comunicacions dels governs –tant del de Pedro Sánchez com del de la Generalitat– i de Red Eléctrica. Va criticar la "dilatació en el temps" en comunicar les informacions, així com "la informació sense valor" que van traslladar en alguns casos. I van exigir, com ha passat en altres crisis, que "la comunicació sigui més fluida, amb indicacions clares, orientacions concretes i terminis realistes perquè la ciutadania pugui prendre les decisions oportunes".
L'apagada va impactar de manera desigual en les empreses, en funció dels sectors d'activitat, de la seva dimensió i de si disposen d'equips d'autogeneració elèctrica. Per exemple, les grans empreses del sector de l'automoció han parat, mentre que les farmacèutiques, que no són grans consumidores energètiques, han mantingut la major part de l'activitat. Així, al sector de l'automoció, les plantes de Seat, a Martorell, i Ebro, a la Zona Franca de Barcelona, van parar la producció després de l'apagada i no l'han reiniciat fins aquest dimarts.