Les empreses familiars Garcimar i Granblau han segellat una aliança empresarial en el sector de la distribució de peix i marisc per a la restauració que ha donat peu a la creació d’un negoci global de 90 milions d’euros i 9.000 clients a Espanya, la complementarietat dels articles congelats amb el producte fresc i un abast territorial que abastarà la totalitat d’Espanya i es reforça a Catalunya. La unió s’ha fet mitjançant l’entrada de Garcimar amb una participació majoritària del 70% a l'accionariat de Sensibilitat Gastronòmica, propietària de la marca Granblau, amb una inversió d'1,5 milions d'euros. Els responsables de les dues firmes destaquen l’especialització que han aconseguit en cadascun dels seus nínxols de mercat, que ara sumen, i que els permet donar serveis a una àmplia xarxa de restauració, que inclou els reconeguts establiments de xefs amb estrelles Michelin i els ‘Soles’ de la Guía Repsol, per tot Espanya.
El director general de Garcimar, César Tresserras, ha assegurat que la integració tindrà importants sinergies en termes de comercialització per a les compres de determinats productes i en la logística perquè fins ara Granblau només cobria Catalunya i les illes Balears, “però l’operativa de les dues companyies seguirà sent independent”. Segons Tresserras, Granblau aporta un nínxol altament especialitzat i de gran prestigi i Garcimar disposa d’una sòlida estructura i capacitat de distribució capil·lar a tot Espanya, amb més de 130 rutes, amb equips bitemperatura que permeten la refrigeració i conservació d'aliments frescos i congelats.
Es dona la circumstància que les dues companyies estan liderades per dones empresàries representants de les famílies fundadores dels negocis, que tenen els seus orígens en el barri mariner del Serrallo, a Tarragona. Granblau està liderada per Núria Gustems Torné, quarta generació de la família Torné, i Garcimar té per directora general a Soledad García, tercera generació de la saga que, amb una petita flota de vaixells de pesca, va crear la companyia el 1931.
Amb una xifra de negoci neta d’11 milions d’euros, Granblau compta amb una plantilla professional de 50 persones i s’ha especialitzat en el peix de temporada i en els productes treballats per “fer la vida més fàcil als restauradors”, ha explicat Núria Gustems, durant una presentació aquest dimarts al Gastronomic Forum Barcelona, que té lloc aquesta setmana a la Fira de Barcelona. “Treballem especialment el producte de temporada”, explica Gustems, però amb "el tractament artesanal del peix, amb manipulacions a mida per als nostres clients, que és part de l'ADN a Granblau". D’aquí que entre els seus 500 clients hi hagi la flor i nata dels xefs de les cuines locals i internacionals establertes a Catalunya i les Illes. Entre els productes més innovadors, Granblau ha introduït l'ostra arrissada del delta de l'Ebre, que es cultiva exclusivament a les badies del Lodazal i Alfacs, situades al parc natural del Delta de l'Ebre, i que per comercialitzar-les es preparen amb una petita obertura perquè sigui més fàcil obrir-les.
César Tresserras ha manifestat que els cuiners i grans restaurants no tenen ni troben gent de cuina preparada per poder manipular el peix amb destresa, amb la qual cosa, es genera una minva important de producte. Per això, valoren poder adquirir producte ja manipulat i preparat per cuinar. I és en aquest producte de “valor afegit” en el que Granblau aporta el seu know-how, ha concretat.
Per la seva banda, Garcimar està especialitzada en producte congelat i refrigerat que comercialitza a escala estatal. “Un 52% del nostre negoci està en clients de restauració organitzada (cadenes hoteleres, cadenes de restauració i empreses de col·lectivitats), un 45% en clients independents (hotels i restaurants) i un 3% en clients de supermercats als quals servim peix fresc sencer i manipulat a les nostres instal·lacions”, explica César Tresserras. “Oferim, a escala estatal, més de 1.500 referències de congelat a diferents famílies: peix i marisc, fruita i verdura, carnis, precuinats i postres”. Garcimar, amb seu central a Mercabarna, factura 78 milions anuals i disposa d'un equip professional de 260 persones que, en paraules del director general, “volem continuar creixent orgànicament, però també, sumant professionals i empreses del sector que comparteixin la nostra missió, visió i valors”.
Respecte a la situació del sector, César Tresserras ha comentat que atesa la variació de la climatologia, “cada vegada sovintejarà més el consum de peix de granges”, de fet, el 40% del producte de Granblau ja prové d’aqüicultura, que es compra a granges locals de Canàries, Portugal, el Delta de l’Ebre, o el Cantàbric; i la resta prové de les llotges de peix del Mediterrani i l'Atlàntic. “Actualment, només un 8% de les varietats de peix i marisc es cultiven pel sistema de l'aqüicultura, però això anirà a més”, ha especificat Tresserras.