Mentre l'eòlica marina avança a pas lent a Espanya després de l'aprovació a finals de setembre de la regulació definitiva per a les licitacions de parcs de turbines al mar, un dels pocs centres de disseny d'eòlica marina, i d'alt valor afegit, que existeixen en l'estat veu perillar la feina de la meitat dels seus treballadors. Aquest mateix dilluns, GE Vernova, abans GE Renewable, empresa nord-americana de renovables que neix de General Electrics, ha anunciat al comitè europeu que arrenca ja, diversos dies abans de l'esperat, l'Expedient de Regulació d'Ocupació amb què pretenen acomiadar uns 740 treballadors a Europa i 150 a Barcelona, la meitat de la plantilla d'eòlica marina, on el despatx treballa sobretot en el disseny de les màquines.
"El fet que l'hagin avançat ens treu temps perquè els nostres experts demostrin que hi ha projectes viables que necessiten a aquests treballadors", expliquen fonts sindicals a ON ECONOMIA, "ens resta marge per negociar". El principal país afectat per les retallades serà França, que és on és la fàbrica d'aerogeneradors i que pot patir la baixa de 375 llocs de treball, la meitat del total europeu.
Fonts sindicals de GE Vernova a Barcelona expliquen a ON ECONOMIA que l'empresa no té potencial, de moment, per créixer amb l'arrencada de l'eòlica marina a Espanya, ja que "no produeix eòlica marina flotant", que és la que ha d'ocupar els diversos mars espanyols. "Estan estudiant-lo, però ara per ara no aposten per això", apunten les esmentades fonts. L'eòlica marina flotant està menys madura que la clavada al fons marí i les altes profunditats marines espanyoles exigeixen aquesta nova tecnologia.
Tanmateix, les mateixes fonts sí que es mostren convençudes que poden demostrar "que hi ha projectes viables de cara a 2027 i 2030" que farien necessaris tots els treballadors actuals a Europa.
GE Vernova duu a terme ara projectes a França, Estats Units i Regne Unit, països on creu que pot créixer, a més del Japó, on té potencial. Els sindicats esperen comptar amb l'ajuda de la Generalitat, que ja ha mostrat la seva bona predisposició, per salvaguardar una indústria amb futur, vinculada a la transició energètica i amb valor industrial i potencial de creixement.
L'empresa, amb tot, no sembla tenir molta paciència ni voluntat de diàleg i ha avançat els terminis dels acomiadaments amb una convocatòria de reunió de divendres passat per a aquest dilluns on ha donat el tret de sortida a l'ERO.
Segons fonts sindicals, l'estratègia de l'empresa és "limitar l'oferta" perquè apugin els preus davant d'una demanda creixent i aconseguir reduir costos "perquè els accionistes vegin amb millors ulls les accions".
El mes d'abril passat, Ge Vernova, que cotitzava amb General Electric quan era GE Renovables, va néixer com a empresa independent i va debutar a la Borsa de Nova York. Des d'aleshores, el valor de les seves accions s'ha duplicat i ara val 263 dòlars cada acció. En els últims 15 dies, des que es van donar a conèixer els seus plans de retallades, l'augment ha estat del 7%.
Les retallades no són una cosa nova per a l'oficina de GE a Barcelona, només canvia el nom. Quan era Ge Renovables, el febrer de l'any passat, en va acomiadar 156 dels 950 d'eòlica terrestre. Des d'aleshores, Ge Vernova ha tancat importants contractes en eòlica terrestre i marina al voltant d'Europa, fins i tot el que ha de ser el parc eòlic marí més gran del món, Dogger Bank, al Regne Unit, que ja envia electricitat a l'illa tot i que encara està en construcció i ha d'assolir els 3,6 GW a 130 quilòmetres de la costa de Yorkshire i al Mar del Nord. Entre una cosa i una altra, Ge Vernova haurà perdut 300 treballadors, una quarta part de la seva plantilla total a Espanya, en tan sols un any i mig.