Les accions del gegant xinès Evergrande han tancat la sessió d'aquest dilluns amb una caiguda del 78,79% en el seu retorn al parquet, després d'haver estat suspeses durant pràcticament un any i mig. Així mateix, la promotora immobiliària asiàtica ha decidit estendre el termini per a les votacions sobre el seu pla de reestructuració del deute offshore previstes per a aquest dilluns, però que ara tindran lloc els pròxims 25 i 26 de setembre.
En un comunicat, la companyia ha explicat la seva decisió amb l'objectiu que els creditors "considerin, comprenguin i avaluïn" els termes dels plans, així com atorgar-los temps addicional per considerar els desenvolupaments recents del grup, inclosa la represa de negociació d'accions de l'empresa.
Sol·licitud de fallida als Estats Units
El passat 18 d'agost, l'endeutat Evergrande va sol·licitar la protecció del Capítol 15 de la Llei de Fallides dels Estats Units amb l'objectiu de protegir els béns de la companyia als Estats Units, mentre es gestionen els acords de reestructuració de l'empresa a Hong Kong i les Illes Caiman. Evergrande va presentar el mes de març passat un pla per a la reestructuració de la major part del seu deute offshore i a mitjans d'agost va decidir ajornar les votacions fins aquest dilluns, 28 d'agost.
Les accions d'Evergrande han tancat la sessió a la Borsa de Hong Kong amb una caiguda del 78,79%, després que hagin tornat al parquet després de gairebé un any i mig suspeses de cotització, arribant a caure fins i tot un 86,6% durant la jornada.
La companyia ha justificat la seva decisió en l'"escala i la complexitat" del pla, la represa de la seva cotització a Hong Kong després de gairebé any i mig congelada i la "interpretació errònia en nombroses informacions de premsa" sobre la sol·licitud de fallida que va presentar recentment als Estats Units.
Pèrdues de 4.191 milions fins al juny
La promotora xinesa va informar aquest diumenge al mercat dels seus resultats del primer semestre de l'any, en el qual va registrar una pèrdua atribuïda neta de 33.012 milions de iuans (4.191 milions d'euros), la meitat del que va perdre en el primer semestre de 2022. La facturació de la companyia asiàtica va ascendir fins al juny a 128.067 milions de iuans (16.256 milions d'euros), xifra un 43% superior a la del primer semestre de l'any passat.
En finalitzar la primera meitat de l'any, el passiu d'Evergrande va superar els 2,38 bilions de iuans (302.183 milions d'euros), un 2% menys que a tancament de 2022. Evergrande va publicar el mes de juliol passat els seus comptes endarrerits dels exercicis 2021 i 2022, en els quals la companyia va registrar pèrdues per un import agregat de 581.211 milions de iuans (73.769 milions d'euros al canvi actual).
En concret, el gegant immobiliari xinès va patir pèrdues de 476.095 milions de iuans (60.431 milions d'euros) a l'exercici 2021, uns números vermells que va aconseguir reduir el 2022 fins als 105.116 milions de iuans (13.372 milions d'euros). A l'exercici 2020, la promotora xinesa havia comptabilitzat un benefici net atribuït de 8.076 milions de iuans (1.027 milions d'euros).
Crisi a les immobiliàries xineses
La posició financera de moltes immobiliàries xineses va empitjorar després que, l'agost de 2020, Pequín anunciés restriccions a l'accés a finançament bancari a les promotores que, com Evergrande, havien acumulat un alt nivell de deute recolzant durant anys el seu creixement en agressives polítiques de palanquejament. En els últims mesos, davant de la crisi al sector, el govern xinès ha canviat el seu to i ha anunciat diverses mesures de suport, amb els bancs estatals obrint així mateix línies de crèdit multimilionàries a diverses promotores.