Generali i Liberty Seguros han protagonitzat l'operació més gran d'aquest any al sector assegurador abans fins i tot d'acabar el primer semestre. L'empresa italiana adquiriria els negocis que té a Espanya, Portugal i Irlanda la companyia nord-americana per 2.300 milions d'euros. En la licitació no van faltar candidats, de fet, la final es va disputar amb altres grans companyies d'assegurances com Axa, Allianz i el grup Catalana Occident. Sent la vencedora Generali, que ha reconegut que ha estat la seva operació més important en una dècada.

Liberty Seguros, que a més té la seva seu a Madrid, és present a Espanya des de 2001, a Portugal des de 2003 i a Irlanda des de 2011. La seva matriu, Liberty Mutual, volia optimitzar la seva presència fora dels Estats Units i va penjar el cartell es ven a finals de l'any passat. Generali, per la seva part, buscava reforçar la seva posició a Europa.

Després de l'anunci de compra han sorgit molts interrogants, entre ells, què passarà amb les aliances en assegurances bancàries que actualment té Liberty Seguros a Espanya. Es mantindran o s'hauran de trencar si s'encavalquen? Doncs Generali ja té acords amb Banca March i Cajamar, com Liberty té amb Bankinter i Kutxabank.

Des de diferents fonts apunten que la italiana respectarà els acords que aguanta drets Liberty Seguros. Amb Kutxabank, de fet, l'aliança es va renovar per deu anys a començaments de 2023. Des de l'entitat basca indiquen que, en principi, l'operació de Generali no altera l'acord previ entre Liberty i Kutxabank. De manera que, una vegada es completi l'adquisició, Kutxabank continuarà comercialitzant les assegurances d'automòbils i comerç de Liberty/Generali partint de l'acord subscrit entre les dues companyies.

Una cosa similar ocorrerà amb l'acord assolit entre Liberty i Bankinter el 2022, mitjançant el qual, el banc ven pòlisses de llar i automòbil de la companyia d'assegurances a través de la seva xarxa d'oficines. Fonts financeres indiquen que, la compra del 100% de Liberty Seguros per part de Generali no altera els acords, que es mantenen perfectament vigent.

Tanmateix, ara s'inicia un procés en el qual les autoritats regulatòries i de competència han d'aprovar aquesta operació, i són ells els qui poden trobar esculls i decidir si aquests negocis s'encavalquen o existeix algun risc. Si aquest fos el cas, Generali hauria de decidir què fer. Però ara com ara i durant diversos mesos, Liberty Seguros continuarà existint, igual com les pòlisses dels clients i els seus empleats.

Una altra preocupació: l'ocupació

Els empleats han estat els primers a manifestar la seva inquietud després de l'anunci de l'operació. En qualsevol compra o fusió hi sol haver retallades de personal, per això, des del sindicat majoritari tant a Liberty com a Generali no han tardat a exigir a les companyies mesurades que protegeixin els treballadors, perquè no hi hagi un ERO o sortides forçoses.

"Requerirem a ambdues entitats una política de transparència i de prou informació sobre l'operació que es materialitzarà l'any 2024, per garantir les condicions laborals i d'ocupació d'una plantilla de més de 2.500 persones, que té a Espanya el seu mercat regional més important. Igualment, ho farem en l'àmbit del Comitè d'Empresa europeu del grup Generali", indiquen des de CCOO.

També demanen "que es continuï garantint la continuïtat de la taula de negociació (ja oberta) del nou Conveni Col·lectiu de Liberty", que afecta una plantilla de 900 persones. "Comissions Obreres reclamarà la creació d'una taula laboral que permeti assolir un acord de garantia d'ocupació i de condicions laborals en la integració de la plantilla de Liberty en el grup italià Generali".