La Generalitat ha ampliat els beneficiaris de la Formació Professional per a l’Ocupació en Format Dual (FPO Dual) als més grans de 29 anys en risc d’exclusió social, així com als més grans de 45 anys en situació d’atur de llarga durada o persones afectades per un ERO. Això ha fet que el pressupost per a la FPO Dual s’incrementi aquest curs un 32%, passant de 25 a 33 milions d’euros, per incloure més de 1.500 persones.
El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha obert aquest dimecres la convocatòria per al programa de FPO Dual, tal com ha anunciat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en el marc del Saló de l’Ocupació que es clausurarà aquest dijous.
La principal novetat és que el SOC ha ampliat les persones beneficiàries del programa. A banda dels joves entre 16 i 29 anys, enguany també hi poden participar aquelles persones que superin aquesta edat i que estiguin en risc d’exclusió social, així com les afectades per un expedient de regulació d’ocupació (ERO) i que estiguin en el marc de processos de reindustrialització o en itineraris de requalificació o reciclatge professional. També s’inclouen les persones més grans de 45 anys en situació d’atur de llarga durada, aquelles que tinguin una resolució favorable per arrelament i les que presentin discapacitat o trastorn mental.
Aquesta ampliació de les persones beneficiàries és possible per l’increment del pressupost. A més, en aquesta edició, es reserven 3 milions d’euros per a projectes per a persones amb discapacitat o amb trastorn mental.
Per participar en aquesta convocatòria, cal que les persones beneficiàries estiguin inscrites al SOC com a demandants d’ocupació –i no ocupades– i que compleixin els requisits per a seguir un certificat de professionalitat.
Als beneficiaris se’ls ofereix un contracte de formació en alternança durant 12 mesos que els permet combinar la formació teòrica amb l’experiència pràctica en un entorn de treball real. D’aquesta manera, els participants tenen l’oportunitat d’aplicar els coneixements adquirits a les aules en situacions reals a l’empresa. Un cop finalitzat el programa, rebran un certificat de professionalitat que els acredita les competències professionals.
Participació dels sectors empresarials
A més, el model de l’FPO Dual també involucra els sectors empresarials generadors d’ocupació per formar i qualificar futurs treballadors. En les dues anteriors edicions hi ha participat 836 empreses. Fins al 4 de novembre, les administracions locals, entitats sense ànim de lucre, gremis, patronals, sindicats i centres de formació professional acreditats poden sol·licitar les subvencions.
El juliol passat, el Govern de la Generalitat va aprovar un decret per unificar la Formació Professional per acabar amb la divisió entre la formació inicial, gestionada per educació, i la formació ocupacional, que penja del departament de Treball. Unificant ambdós models en FPCAT, el Govern aspira que fins a 2030 es formin 800.000 persones més de les 1.800.000 que actualment compten amb un títol de formació professional.
No caldrà crear 800.000 places per formar aquestes persones, ja que un millor repartiment entre oferta i demanda educativa i l'acreditació de competències de professionals sense títols seran dues de les claus d'aquest procés. A partir de 2024, començaran a operar aquests centres que funcionin com a "finestreta única".
D'altra banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar el setembre passat un programa d'"inversió rècord" de 120 milions d'euros per fer 3.000 cursos dins del programa Formació Ocupacional en Àrees Prioritàries (FOAP) d'FP, que preveu formar més de 40.000 persones i que ha aprovat la conselleria d'Empresa i Treball.