La Generalitat denega l'expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) a Freixenet que afectaria 615 treballadors perquè no veu acreditada la causa de força major per la sequera que va argumentar la companyia cavista, segons han confirmat a l'ACN fonts del Departament d'Empresa i Treball. El Govern ha comunicat al grup productor de cava aquest dilluns que no veu els elements "imprevisibles i inevitables" per justificar un expedient de força major. Aquest tipus d'expedients temporals per parar o reduir la producció són els únics que requereixen el vistiplau de Treball. No és així en el cas dels ERO, expedients per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o productives, que impliquen reducció de plantilla.
No obstant això, la companyia ha confirmat en un comunicat posterior a la decisió de l'administració que no es fa enrere i que entén l'ERTO com un mecanisme desenvolupat pel Govern i que té com a objectiu protegir l'ocupació. Per això, "Freixenet continuarà negociacions constructives sobre l'ERTO amb el comitè d'empresa i amb els sindicats", ha assenyalat en el comunicat. Si bé la companyia, que pertany al grup Henkell Freixenet, accepta la decisió de la Generalitat, "es manté ferm en la necessitat d'un ERTO i en què les condicions climàtiques i la resposta del Govern català desencadenen una sol·licitud d'un ERTO per raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció (ERTO ETOP).
La companyia que presideix Pere Ferrer argumenta també que "el motiu de la sol·licitud original del passat 22 d'abril de 2024 continua vigent: la greu manca de raïm i vi base per a la producció de cava condueix a una reducció massiva de la feina en els processos de producció". Això és conseqüència de la sequera extrema a les comarques de l'Alt Penedès, Baix Penedès, el Garraf i Camp de Tarragona, que ha tornat a confirmar-se en l'Índex Precipitació Estàndard del 31 de març de 2024 del Servei Meteorològic de Catalunya (METEOCAT) i que ha continuat afectant cada vegada més al sector des de 2021, assegura el grup.
Des de llavors, juntament amb altres productors de Cava, sindicats i viticultors, Freixenet ha instat la DO Cava a actualitzar la normativa del cava i a adoptar mesures per contrarestar la tensa situació de subministrament, insisteix i recalca que "encara que la DO va aprovar mesures extraordinàries a mitjans d’abril per a la següent collita, aquestes mesures no són suficients ni arriben a temps per evitar un ERTO". La companyia es refereix a la decisió del Consell Regulador del Cava per permetre utilitzar parcialment raïm de vinyes que estan dins el territori de la DO que no estiguin registrades. És una de les mesures acordades al ple d’aquest dijous per articular un fons de provisió que de cara al futur compensi la manca de vi derivada de la sequera.
Els sindicats, oberts a negociar
Per la seva part, els sindicats han entomat la decisió de la Generalitat favorablement, ja que des d'un primer moment han defensat que la situació actual en què es troba l’empresa no justifica “la causa de força major” al·legada per tirar endavant l'ERTO. Des de CCOO s'ha llençat la proposta a l'empresa per negociar les mesures oportunes per afrontar la situació actual del sector, salvaguardant l’ocupació i el futur de l’activitat. En aquest escenari, CCOO insisteix una vegada més al Ministeri d’Agricultura i al Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat perquè "instin el Consell Regulador del Cava a treballar conjuntament amb tots els agents que componen el sector a prendre les mesures necessàries per flexibilitzar el marc normatiu per a l’elaboració del cava, davant la situació de preemergència per sequera en què es troba el país".
Davant d’aquest escenari, segons el sindicat, "és crucial ajustar el reglament d’elaboració del cava i dotar-lo de la flexibilitat que tenen altres denominacions d’origen del país i d’àmbit internacional per pal·liar aquesta greu situació, garantint l’ocupació i la qualitat del producte. Això és fonamental per preservar el futur del sector. Es tracta d’un canvi que hauria d’aplicar-se en situacions excepcionals com l’actual".
Preocupació pel negoci a Espanya
El Grupo Freixenet va anunciar fa una setmana que tenia intenció de començar a aplicar l'expedient a partir del mes de maig, malgrat que la intensitat variaria en funció del període de l'any i de l'evolució de la mateixa sequera. Segons la companyia productora de cava, l'expedient era un "exercici de responsabilitat" i que tenia l'objectiu de "garantir l'operativitat del negoci i preservar l'ocupació, per poder fer front a causes externes i de força major provocades per la greu sequera" que sacseja Catalunya.
Precisament, Henkell Freixenet va donar a conèixer fa dues setmanes els resultats financers del 2023 i va xifrar la facturació en 1.230 milions d'euros de facturació, un increment del 4,1% respecte a l'exercici anterior. La firma vinícola va destacar un creixement del 6% en el cas d'escumosos —segment on la companyia és líder internacional— i un increment de l'11% en begudes espirituoses. En canvi, els vins han caigut un 8%.