La Generalitat ha descartat entrar a l’accionariat de l’empresa tèxtil Nylstar de Blanes i aposta per buscar un inversor que compri el negoci per mantenir-ne l’activitat. Aquesta era una de les opcions que el comitè de la companyia havia plantejat perquè, dels 15 milions d’euros de deute que arrossega la firma, n’hi ha cinc que corresponen a crèdits de la Generalitat que no ha tornat.
Segons ha explicat a l’ACN el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, “avui dia aquest recurs no forma part de la política empresarial del Govern” i ha afegit que “creiem que perquè un projecte empresarial arrenqui, sempre és bo un lideratge privat”.
A principis de febrer la companyia de Blanes va presentar concurs de creditors. La firma va informar que liquidaria el negoci, el que significava l'acomiadament de la vuitantena de treballadors que actualment té en plantilla. La notícia del tancament va sorprendre la plantilla després que, a començaments de gener, es retirés un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que contemplava 24 acomiadaments del negoci. Tanmateix, uns dies més tard, Nylstar va decidir retirar l'ERO sense "donar cap explicació", segons van apuntar els sindicats.
Cerca d'inversors privats per reflotar Nylstar
En paral·lel, i amb l'objectiu de buscar alternatives a la liquidació de la fàbrica, a més de mantenir els llocs de treball, la Generalitat, l'Ajuntament i els sindicats van crear una taula per reindustrialitzar Nysltar. Fa un mes a les reunions també s'hi van afegir representants de la tèxtil. Aquest divendres tindrà lloc la pròxima trobada de la taula. La taula per a la reindustrialització està treballant per trobar inversors que s'interessin per reflotar la fàbrica, tot i que Castellanos ha indicat que "s'està en fases molt inicials".
En aquest sentit, el secretari d'Empresa ha afegit que, ara mateix, la taula està treballant per identificar "els actius productius" i buscar possibles interessats a adquirir tota o part de la fàbrica. "La idea fonamental és mantenir bona part de l'activitat productiva de Nylstar, que permeti no perdre teixit industrial a les comarques gironines". Finalment, Castellanos ha assenyalat que l'aposta implica trobar un inversor que refloti la tèxtil. "Perquè un projecte industrial arrenqui, sempre és bo que hi hagi un lideratge privat, i això és el que estem facilitant".
Empresa centenària
Fundada el 1923 per les famílies Gillet i Vilà, la fàbrica era coneguda com a "nylon". La companyia va ser adquirida pel grup inversor Praedim el 2009 i quatre anys més tard va fer un canvi de rumb i va recuperar el control de la marca Meryl. Aquell any, Nylstar va tancar amb una xifra de negoci de 65 milions d'euros. El 2015 la marca comptava amb una plantilla de 280 treballadors i filials a Nova York i Hong Kong.
Durant la pandèmia, l'empresa tèxtil va obrir una nova línia de negoci amb la venda de mascaretes sota la seva marca Meryl. La creació dels tapaboques, amb propietats antimicrobianes i reutilitzables, va sorgir de la necessitat de protegir la població del coronavirus, creant una economia sostenible i circular. Per contra, menys de tres anys més tard, la firma s'ha vist obligada a presentar concurs de creditors.