La Generalitat contribuirà a l'expansió de la companyia catalana Openchip & Software Technologies, dedicada des del 2021 al desenvolupament de xips de nova generació, amb una injecció de 10 milions d'euros. La contribució al finançament del creixement de la companyia -un spin-off del Barcelona Supercomputing Center que té el suport de l’enginyeria catalana GTD- s'ha concretat en una fase inicial amb un préstec participatiu de 3 milions d’euros, concedit a través de la línia de projectes extraordinaris d’Avançsa.
La companyia es dedica al desenvolupament d’acceleradors d’alt rendiment i eficiència energètica, en concret xips acceleradors per computació d’alt rendiment (HPC), intel·ligència artificial (AI), aprenentatge automàtic (ML) i aprenentatge profund (DL). Dissenyats amb nodes de tecnologia de silici i sota l’arquitectura RISC-V, els dispositius d’Openchip permetran accelerar el descobriment científic, visualitzar grans quantitats de dades i ser inclosos en infinitat de dispositius per brindar serveis intel·ligents als consumidors a gran escala.
El seu model de negoci se centrarà inicialment en els mercats professionals (HPC, centres de dades i servidors especialitzats) i institucionals (defensa i espai), mentre que més endavant es dirigiran a sectors empresarials que necessitin un ús intensiu de computació (automoció, edge computing, indústria 4.0, o IoT). "Continuem invertint en el futur tecnològic d'Europa, apostant per projectes que transcendeixen més enllà del nostre sector, impulsant Catalunya com a epicentre de la recerca europea de solucions amb impacte global", ha significat el conseller delegat d'Openchip, Francesc Guim. El directiu ha destacat també, en un comunicat, que la confiança que han obtingut de la Generalitat és una mostra del compromís que compartim per la innovació tecnològica, la promoció del talent i la contribució a la sobirania digital d'Europa en el context mundial.
Catalunya pool de semiconductors
La decisió de la Generalitat s'emmarca en l'objectiu de consolidar Catalunya com un centre referent de la indústria de semiconductors a Europa. La iniciativa parteix del Pacte nacional per la indústria 2022-2025, i cerca desenvolupar polítiques industrials valuoses i fer costat a accions que millorin la competitivitat del sector a la regió.
Catalunya aspira a ser un centre internacional de semiconductors, buscant convertir-se en un pol de talent en aquest camp. S’implementaran programes educatius, com un màster en enginyeria de semiconductors, disseny microelectrònic i l’aplicació del pla de doctorat industrial per a empreses del sector del xip. L’estratègia també fomenta la col·laboració entre recerca i empresa per a impulsar la competitivitat del coneixement català en semiconductors. Per dur a terme totes les accions, el Govern ha impulsat l’Aliança de semiconductors i xips de Catalunya. Segons l’últim estudi del sector a Catalunya, elaborat per Acció, l’ecosistema actual compta amb 86 empreses i 4.400 professionals, sent la majoria pimes i start-ups.