La consultora Genesis Biomed fa set anys que acompanya al món acadèmic, científic i sanitari per tirar endavant, des de zero, nous projectes d'innovació i desenvolupament en el camp de la salut. La seva labor consisteix a proporcionar els serveis d’assessorament necessaris per a projectes d’R+D+I del sector biomèdic, des de la seva seu central al Parc Científic de Barcelona i les oficines que té a  Madrid i València. Una tasca que dirigeixen els seus fundadors Natàlia de la Figuera i Josep Lluís Falcó i un equip de 15 professionals d'alta qualificació i especialització, en diversos camps que van del biofarmacèutic, biotecnològic, dispositius mèdics, diagnòstic in vitro, salut digital, nutricèutic i fins a la cosmètica, entre altres.

Amb l'activitat iniciada el 2017, Genesis Biomed acumula una xifra de negoci de 9 milions d’euros -que serà el balanç a finals d'aquest 2024-, i un total de 385 projectes desenvolupats per a 220 clients. Això suposa un important impuls a la col·laboració publicoprivada, fins al punt que ha promogut la creació de més de 50 iniciatives empresarials impulsades per membres de la comunitat universitària (spin-off) i empreses emergents (start-up) i ha contribuït a tancar un total de 21 rondes de finançament, mobilitzant més de 80 milions d’euros.

"El valor diferencial de Genesis Biomed són els dos pilars fonamentals sobre els quals se sustenta la nostra estratègia corporativa: ajudar les persones emprenedores a generar el màxim valor dels seus projectes d’R+D+I en biomedicina, i promoure, al mateix temps, la inversió en salut que esperen els inversors i demana la societat", explica Josep Lluís Falcó, conseller delegat de la consultora. Al mateix temps, la companyia treballa per a altres agents de l’ecosistema de salut, tals com grans empreses, inversors, institucions públiques, hospitals i centres d’investigació, treballant en plans de negoci, plans estratègics, estudis de mercat, roadmaps reguladors, anàlisis d'inversions, valoracions de projectes i acompanyament en processos d'incubació i acceleració.

Casos d'èxit

La trajectòria de Genesis Biomed és molt extensa i nombrosos els casos d'èxit en què ha estat una peça clau. Per esmentar-ne alguns, la companyia destaca l'entrada en el mercat d'empreses com Renalyse, una spin-off de la Universitat Rovira i Virgili que ha desenvolupat un dispositiu de punt d'atenció per a la determinació de creatinina i potassi en sang amb l'objectiu de desenvolupar una plataforma tecnològica per al monitoratge renal. Aquesta plataforma connecta pacients i professionals sanitaris amb l'objectiu de millorar el benestar de les persones i l'eficiència del sistema sanitari.

Corify Care va néixer amb la idea que és possible millorar el diagnòstic i el tractament de les arrítmies cardíaques, i té per missió ajudar els metges a veure el cor de manera segura, ràpida i eficaç per millorar la vida dels pacients. Aquesta companyia acaba de tancar una ronda de finançament de 3 milions d'euros assessorada per la firma RCD i liderada per Clave-Mondragón, juntament amb 3 milions d'euros en subvencions públiques. Aquest suport financer total de 6 milions d'euros permetrà a Corify desplegar el seu sistema ACORYS a tot Europa i preparar-se per entrar al mercat nord-americà, amb l'autorització de la FDA prevista per als mesos entrants.

Per al tractament de la infertilitat, Oxolife és una empresa biotecnològica en fase clínica de desenvolupament, fundada en 2013 per Ignasi Canals i Agnès Arbat. Aquesta biotecnològica especialitzada en fertilitat femenina centrada a millorar la implantació embrionària en dones sotmeses a tractaments de fertilitat amb tecnologia de reproducció assistida (TRA) ha aconseguit el desenvolupament OXO-001, un fàrmac no hormonal, el primer de la seva classe, que actua directament sobre l'endometri (el revestiment intern de l'úter) per fer-lo més propici per a la implantació de l'embrió. El fàrmac oral no hormonal d'Oxolife augmenta la taxa d'implantació embrionària, les taxes d'embaràs i la taxa de naixements en dones sotmeses a FIV i ICSI, segons mostren les dades obtingudes per aquest equip d'investigació.

Els fundadors i directius de Genesis Biomed, Natalia de la Figuera i Josep Lluis Falco
Els fundadors i directius de Genesis Biomed, Natàlia de la Figuera i Josep Lluís Falcó.

Un vehicle d'inversió

Per a l'impuls d'aquests i altres casos d'èxit en què ha col·laborat la consultora, Genesis també és la gestora de dos vehicles d'inversió: Genesis Ventures i Genesis Tech Transfer Boost, a hores d'ara per un valor total de 3,5 milions d'euros. Aquests recursos s'inverteixen en projectes de recerca biomèdica en fase inicial, amb l'objectiu d'accelerar-ne el desenvolupament i assolir fites de valor clau amb la fundació d'una empresa i l'atracció d'una primera ronda d'inversió d'altres fons de risc. 

Amb la finalitat d'acompanyar aquests projectes a aconseguir la transferència efectiva al mercat, enguany la companyia ha ampliat la dotació del seu segon vehicle d’inversió Genesis Tech Transfer Boost fins a 1,2 milions d’euros, a través de la incorporació d’un nou soci inversor, la companyia Pinono.

Fins ara, aquest vehicle -constituït el 2022 per Genesis Biomed, FI Group i Crowd4Ventures i dirigit a projectes early stage en l'àmbit de la recerca sanitària- ha dut a terme quatre inversions en empreses emergents amb un gran potencial: Retina Read Risk i Spinally Medical, el 2023, i Affirma Biotech i Ownmed Innovation, el 2024. “L'objectiu principal del vehicle és donar un primer suport financer a empreses on el venture capital encara considera el projecte poc madur per a la seva inversió. "A través de la nostra activitat, ajudem a accelerar els processos de valorització dels projectes invertits i els fem més atractius per a futurs inversors”, afirma Falcó.

Aquest model ja ha estat validat pel vehicle Genesis Ventures -creat el 2017 i actualment en fase de desinversió-, a través del qual la consultora va invertir 2,5 milions d’euros en 13 projectes biomèdics.