Les germanes Godia –Carmen, de 80 anys, i Liliana, de 53 anys– sacsegen tot sovint el seu patrimoni, amb compres i vendes d’actius, incloses milionàries participacions en companyies de l’IBEX. Des de fa vuit anys, operen per separat, però, curiosament, les dues acaben de travessar per una fase de vendes: Carmen està a punt de despendre’s del negoci de residències d’avis i Liliana va completar fa uns mesos la seva sortida d’un grup andalús d'energies renovables. Desinverteixen i inverteixen al mateix temps, sobretot en l’immobiliari.
Són les filles de Francisco Godia Sales (1921-1990), acabalat home de negocis, col·leccionista d’art i cèlebre pilot de curses perquè va ser el primer espanyol que va competir a la Fórmula 1. Del seu primer matrimoni amb Carmen Bull, d’ascendència noruega, va néixer Carmen Godia Bull (1944). I del seu segon matrimoni amb Inés Guardiola Amat, empresària del tèxtil, va néixer Liliana Godia Guardiola (1971). Aquestes germanes són fixes en els rànquings de milionaris, sempre situades entre les 100 grans fortunes espanyoles i les 20 catalanes.
Aquest setembre, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha autoritzat Caser Residencial, controlada pel grup assegurador suís Helvetia, a comprar els geriàtrics Novallar, amb residències a Mediona i Cunit, que des de fa una dècada són propietat de G3T, el holding empresarial de la família de Carmen Godia. Les residències facturen 5 milions d’euros anuals, però els beneficis es queden per sota dels 300.000 euros.
Poc després que es declarés la pandèmia de Covid el 2020, l’Ajuntament de Mediona (Alt Penedès) va reclamar infructuosament a la Generalitat que intervingués la residència d’aquesta localitat perquè prop de la meitat dels avis i un terç el personal s’havia contagiat. En la memòria de G3T, tancada el 30 de juny de l’any passat, s’indicava que les residències Novallar havien recuperat els nivells d’activitat previs a la pandèmia però ja s’apuntaven motius per a la venda: “la inflació de costos que pateix el sector i la manca d’ajudes públiques ha provocat que els nivells de rendibilitat desitjats no s’hagin recuperat”. No obstant, afegia que hi ha “clars símptomes” que es recuperarien en el següent exercici, moment en el qual han optat per la venda d’aquests actius.
La sòcia del president del Betis
Per la seva banda, Liliana ha sortit de Prodiel, un grup andalús promotor de parcs fotovoltaics on tenia el 45%, en el qual va invertir en companyia d’Ángel de Haro, president del Real Betis Balompié. La suïssa SmartEnergy s’ha quedat el 100% de Prodiel, però l’operació no es va tancar fins després que la banca creditora –entre la qual hi havia els quatre grans, CaixaBank, Santander, BBVA i Sabadell– refinancès, a principis d’aquest any, uns crèdits per valor de 150 milions d’euros. Segons informacions d’elconfidencial.com, SmartEnergy va pagar 130 milions d’euros i, a sobre, Liliana i De Haro han rebut accions de la matriu de la companyia suïssa.
Malgrat aquestes desinversions i el deute bancari pendent, Carmen i Liliana mantenen el rumb tal com posen en evidència els comptes dels seus principals holdings –G3T, en el cas de Carmen, i BCN Godia, en el de Liliana– si bé cal tenir en compte que en aquestes societats no s’inclou la totalitat dels seus negocis. Curiosament, amb més patrimoni, Carmen ha perdut ingressos, mentre que Liliana, amb menys, els ha augmentat.
Segons els comptes de l’exercici tancat el 30 de juny de l’any passat, que és l’últim consultable, G3T (el holding de Carmen, però administrat pels seus tres fills) va ingressar 32,78 milions d’euros, gairebé un 10% menys que els 36.40 milions de l’any anterior. D’aquests ingressos, 8 milions procedeixen de dividends, 1,6 milions de la venda d’electricitat, 5,1 de les residències d’avis i més de 18 milions dels arrendaments immobiliaris. G3T va declarar uns beneficis de 17,78 milions, que també són inferiors als 23,14 milions d’un any abans.
Carmen i els seus fills gestionen la major part dels actius immobiliaris a través de l’empresa Diagonal 477 SL, nom que correspon a l’adreça de l’edifici del Grup Godó, en una planta del qual han establert diversos domicilis socials de les empreses de Carmen i de la seva germana. Però Carmen també inverteix en aquest sector a través d’altres societats, com Metrópolis, la immobiliària de les grans nissagues empresarials barcelonines, de la qual en controla el 6,16%, que està presidida per Oriol Tomàs Carulla, de la família propietària d’Agrolimen.
En la memòria de G3T, s’assenyala que els seus actius immobiliaris se situen en zones “consolidades” de Barcelona i Madrid, però també al País Basc, concretament al centre històric de Sant Sebastià i al “Gran Bilbao”.
A les empreses de l’IBEX, Carmen ha estat accionista històrica d’Abertis –en va ser vicepresidenta, i participava conjuntament amb la seva germana Liliana–, de Naturgy –on va protagonitzar un trencament d’aliances amb Criteria, el seu aliat des de feia dècades– i, en l’actualitat, ho és de Fluidra. En aquesta última companyia de piscines i wellness, ha firmat un acord de socis amb Manuel Puig Rocha –vicepresident de Puig Brands– amb el qual sumen un 12,72%, fet que els permet tenir un membre al consell d’administració.
I també és accionista de la cotitzada catalana Ecolumber, amb un 17,8%, dedicada a activitats forestals, agrícoles i, sobretot, als fruits secs. No està en el seu millor moment. Un jutjat mercantil de Barcelona va autoritzar aquest mateix any el pla de reestructuració presentat per la companyia.
Entre les principals dificultats de G3T hi ha l’endeutament bancari, que se situava en més de 67 milions d’euros el 30 de juny de l’any passat. En la memòria s’indica que el fons de maniobra operatiu del grup, entès com el valor que mesura la capacitat per fer front als deutes a curt termini, “era negatiu al tancament de l’exercici”. No obstant això, afegien que “la generació de recursos recurrents, així com els límits de disposició bancaria dels crèdits, garanteixen el normal compliment de les obligacions de pagament”.
L’imperi de Liliana
Per la seva banda, Liliana té interessos en el sector immobiliari, l’energètic, la seguretat –GlobalSist (Segur 24 SL), que administra amb el seu espòs, Manuel Torreblanca Ramírez–, participacions en diverses companyies i un important fons d’art.
La seva principal societat holding, BCN Godia, va ingressar en l’exercici finalitzat el 30 de juny de 2023 un import d’11,36 milions d’euros, un 4,5% més que els 10,87 milions del període anterior. El benefici es va situar en 7,62 milions, molt superior als 4,47 milions de l’any abans. La memòria que acompanya els comptes atribueix aquest increment, sobretot, a la venda de la participació que tenia en el projecte immobiliari Caufec, que es desenvolupa a Barcelona. El deute bancari a llarg termini se situava prop dels 57 milions d’euros. Controla altres societats, com The Reason of Privilege, creada el 2020 i a la qual ha traspassat diversos actius, però els comptes no son consultables.
Presideix la Fundació Francisco Godia, que ella mateixa va impulsar i que reuneix un important fons d’art heretat del seu pare que va des de l’edat mitjana a la contemporània. Durant 16 anys (1999-2015), va exhibir les peces més destacades d’aquesta col·lecció al públic en els salons de la Casa Garriga Nogués, al carrer de la Diputació, fins que va decidir tancar-la. Allà s’hi va instal·lar després, en règim de lloguer, la col·lecció Mapfre i, l’any passat, el Museu de l’Art Prohibit de Tatxo Benet.
Tot i que va tancar l’exposició, Liliana manté activa la fundació. L’any passat va donar 90.000 euros al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Ha format part del patronat de fundacions de caràcter filantròpic com la de Sant Joan de Déu. Evita a la premsa, però és més coneguda que la seva germana, sobretot pel conflicte per frau fiscal que el matrimoni Torreblanca Godia va mantenir amb Hisenda fa una dècada. Manuel Torreblanca va acceptar en conformitat una condemna de presó de dos anys –que no suposa l’ingrés– i una multa de prop de 6 milions, però Liliana es va lliurar de les acusacions en demostrar que no havia intervingut en l’administració dels diners. Després d’això, alguns mitjans van informar que, al març del 2017, l’aleshores ministre de Justícia, el popular Rafael Catalá, va ser amfitrió del matrimoni en una festa a Baqueira-Beret.
Pilot de Fórmula 1
Francisco Godia va deixar a les seves dues filles una gran fortuna, que incloïa una participació del 24% d’Iberpistas (després integrada a Acesa i, en l’actualitat, Abertis) i també el seu fons d’art. Últimament, la premsa madrilenya, eufòrica perquè Madrid acollirà la Fórmula 1, ha publicat amplis reportatges sobre Francisco Godia per ser el primer pilot espanyol que va disputar la F1. Entre el 1954 i 1958 va competir amb un Maserati, que fins 2015 es va exhibir a l’entrada de la Casa Garriga Nogués tot i que res tenia a veure amb les pintures que s’exhibien en la planta superior.
Nascut en una família benestant, a la Guerra Civil, amb només 16 anys, Francisco es va allistar als Nacionals, i es va convertir en l’alferes més jove de les tropes que donaven suport a Franco. Els periodistes Miquel Macià i Pep Martí, autors del llibre Els que manen (Saldonar, 2022), descriuen com va incrementar la fortuna en les dècades posteriors, sobretot mitjançant Iberpistas, que va presidir. També va ser president de Sociedad Anónima Cros, en succeir a José María Bultó –mort en un atemptat el 1977– i abans que l’apartés Javier de la Rosa, en aquell moment al capdavant de KIO a Espanya.
En l’actualitat, la família està comandada per les seves dues filles si bé aquestes no figuren al capdavant de les empreses. Carmen, separada de l’empresari i mecenes Rafael Tous, té tres fills: Rafael, Carla i Cristina Tous Godia, que son els que apareixen als consells, especialment el primer. Carmen també va estar casada amb Javier Godó, comte de Godó. Per la seva banda, Liliana i Manuel Torreblanca son pares de tres filles, però encara estan en etapa de formació.