La Casa Batlló del passeig de Gràcia de Barcelona, exponent del modernisme d'Antoni Gaudí, va generar l'any passat uns beneficis de 12,45 milions d'euros, que contrasten amb els guanys de només 297.000 euros de 2021 i amb les pèrdues d'1,4 milions de 2020, exercicis en els quals es va veure afectada per les restriccions de la pandèmia de la Covid-19. La tornada del turisme internacional ha disparat els resultats d'aquest monument propietat de la família Bernat Serra, antics amos de Chupa-Chups.

Segons consta en els comptes de Casa Batlló SLU, els ingressos de 2022, de 36,57 milions d'euros, gairebé van quadruplicar els d'un any abans, 9,52 milions, perquè l'edifici no es va reobrir el públic fins a mitjans de maig de 2021 per les limitacions governamentals sobre aforaments i la desaparició del turisme estranger. La recuperació dels ingressos i dels beneficis ha possibilitat que els propietaris –els cinc germans Bernat Serra– obtinguessin l'any passat uns dividends de 10 milions d'euros.

Durant la pandèmia, Casa Batlló va tancar les portes del 14 de maig al 30 de juny de 2020. Si bé van reobrir l'1 de juliol d'aquell any, van tornar a tancar poc després per la limitació d'aforaments i la manca de turistes. No van tornar a l'activitat fins al maig de 2021, però la recuperació total, fins a assolir els registres de la prepandèmia, no es va aconseguir fins a l'any passat.

L'informe de gestió de Casa Batlló de l'exercici de 2022, firmat pels germans Bernat Serra, constata que la xifra de negoci "ha mostrat històricament una correlació amb l'evolució del turisme a Barcelona". Més turistes, més ingressos. A sobre, l'any passat es va incrementar el preu mitjà dels tiquets per les millores museogràfiques.

Precisament, aquestes millores museogràfiques els van portar més maldecaps dels esperats. L'informe reconeix que la renovació del projecte de museu no es va aconseguir del tot a causa dels "incompliments" del proveïdor. Afegeix que aquest "no va complir els compromisos adquirits, transgredint la confiança" que li va dipositar la direcció. Precisa que "part del que es va entregar no complia el que es va contractar".

Noves línies de negoci

La direcció i el consell d'administració de Casa Batlló esperen que els ingressos mantinguin una "tendència a l'alça" pels nous projectes que planegen posar en marxa. Encara que no els especifiquen a l'informe, apunten a "línies de negoci que superin les limitacions de l'edifici" i que van més enllà dels turistes que visiten Barcelona.

Entre les activitats que declara Casa Batlló està la gestió de visites, venda de souvenirs, serveis al turista, lloguer d'espais, organització d'actes per compte propi o d'altri, però també la immobiliària.

El maig passat, Casa Batlló va incorporar Mateu Hernández per potenciar el creixement internacional i l'àrea d'exposicions itinerants. Hernández és un expert en desenvolupament econòmic cultural i de ciutats, que fins fa uns mesos exercia de director general del lobby empresarial Barcelona Global.

Planta noble de la Casa Batlló, después de la restauración iniciada el 2017 | Casa Batlló | Europa Press
Planta noble de la Casa Batlló, després de la restauració iniciada el 2017 | Casa Batlló | Europa Press

Els comptes de 2022 posen en evidència la recuperació del negoci. El resultat abans d'impostos es va elevar a 16,9 milions d'euros. I dels 12,46 milions de benefici, 10 milions es van destinar a dividends, 1,47 milions a compensar resultats negatius d'exercicis anteriors i la resta a reserves. La plantilla va augmentar dels 44 empleats en el tancament de 2021 a 53, mentre que els salaris es van incrementar d'1,92 milions a 2,38. Aquest 2023 venç un deute amb entitats de crèdit de 3,4 milions. El patrimoni net es va situar en 104.4 milions d'euros.

L'empresa Casa Batlló és propietat al 100% de Bernat Family Office, controlada a parts iguals per germans Marcos, Ramon, Xavier, Nina i Marta Bernat Serra. Són els hereus d'Enric Bernat Fontlladonosa (1923-2003). El 2006, aquesta família va vendre Chupa-Chups a la multinacional italiana-holandesa Perfetti van Melle per prop 400 milions d'euros. En aquell moment ja eren propietaris de la Casa Batlló, l'emblemàtic edifici del número 43 del passeig de Gràcia, catalogat com a patrimoni de la humanitat. El 2017 van emprendre obres de restauració i rehabilitació que van finalitzar el 2021.