L'opa hostil llançada pel BBVA sobre el Sabadell no serà un camí de roses per a l'entitat basc-madrilenya. Al contrari: a més d'hostil i llarga, la batalla pel relat i per convèncer de les bondats de l'operació serà costosa, especialment a Catalunya, on, ara per ara, el BBVA té a la majoria de la classe política, a l'empresariat i a l'opinió pública en contra.

Per aquesta raó, el president del BBVA, Carlos Torres, farà dilluns i dimarts una gira per Barcelona en la que es reunirà amb polítics, patronals, empresaris i acadèmics per obtenir suports, i que tindrà el seu punt fort en un sopar aquest dilluns amb diversos empresaris catalans rellevants, que està ajudant a organitzar Carles Sumarroca, segons una font consultada. A més dels seus interessos en els sectors de l'enginyeria, l'agricultura i el vi a través de les empreses Comsa, Bodegues Sumarroca o Agromillora, Sumarroca és també consogre de Torres, ja que la seva filla gran, Elisenda, està casada amb Íñigo Torres Uribe, un dels tres fills del banquer.

Fonts del banc treuen ferro al tour del seu primer executiu, en recordar que Torres ve sovint per Catalunya a reunir-se amb directius i part del seu equip, però diverses fonts consultades coincideixen a ressaltar el caràcter estratègic que té aquesta vegada l'agenda de Torres. Fa just un mes, responsables del BBVA a Catalunya ja van contactar amb les principals organitzacions empresarials catalanes -Foment del Treball, Pimec i la Cambra de Comerç- per defensar l'opa al Sabadell, sense convèncer-los. Al cap de tres dies, el consell d'administració del banc que presideix Josep Oliu va rebutjar l'operació. Ara és el propi Torres qui mantindrà diverses reunions per exposar els seus plans.

El BBVA té un Consell Assessor Regional (CAR) a Catalunya, que presideix Ignacio Ferrero Jordi (Idilia Foods) i està integrat per destacats directius i membres d'estirps empresarials catalanes, com José Luis Bonet Ferrer (President d'honor de Freixenet i president de la Cambra de Comerç d'Espanya), Raúl Díaz-Varela Bertschulnder (CEO de la farmacèutica Kern Pharma), Oriol Guixà Arderiu (president del grup siderúrgic La Farga i de Femcat), Amancio López Seijas (Hotusa), Manuel Puig Rocha (vicepresident de Puig), Joan Roca Fontané (copropietari del grup de restauració El Celler de Can Roca), Blanca Sorigué Borrell (directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona) o Josep Vall Esquerda (president del grup Vall Companys), entre d'altres.

Catalunya, en bloc contra l'opa

El món empresarial català en bloc s'ha manifestat en contra de l'opa hostil del BBVA al Sabadell. Foment del Treball, Pimec i la Cambra de Comerç de Barcelona han expressat la seva oposició frontal pel fet que vagi a desaparèixer una entitat catalana i que, a més, és de les que treballa més amb les empreses. La reducció de la competència tampoc no els fa cap gràcia.

"No és que estiguem en contra del BBVA, però no veiem amb bons ulls aquesta operació pel que representa per al teixit industrial català. Ja vam patir molt amb la desaparició de les caixesi ara seria més del mateix, en passar de quatre a tres grans bancs", explica un rellevant empresari.

De fet, la setmana passada, Josep Oliu i César González-Bueno van estar molt presents en la reunió del Cercle d'Economia, a la qual no només van assistir molts empresaris sinó també polítics, així com el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, el líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, i el president del Govern, Pedro Sánchez. El suport del Govern va quedar més que clar, amb el ministre ressaltant que estaven en contra i que intentarien evitar la fusió. Tot el Cercle, com a símbol de la societat civil catalana, va donar calor a la cúpula del Sabadell, que va desplegar més d'una desena de directius en l'esdeveniment.

Torres sap, doncs, que té en l'opinió pública i la societat civil catalanes dos ossos durs de rosegar i que se'ls ha de treballar si vol aplanar el camí cap a l'èxit de l'operació. No tant perquè surti o no l'opa, que en bona mesura depèn dels accionistes institucionals, que tenen prop del 60%, i que són en la seva gran majoria estrangers, sinó perquè amb menys oposició a Catalunya, la pressió social i fins i tot política es reduiria. A nivell polític, no és que els partits catalans coincideixin en contra de l'opa, és que fins i tot Feijóo ha mostrat les seves reserves.

El BBVA ha convocat aquesta setmana la junta, per al 5 de juliol, en la que els seus accionistes hauran d'aprovar l'ampliació de capital per fer front a l'opa, que es pagarà amb accions, a raó d'1 del BBVA per cada 4,83 del Sabadell. L'equació de canvi, que inicialment oferia una prima del 30%, ha anat quedant reduïda amb la pujada a la borsa del Sabadell, combinada amb la baixada del BBVA.

De fet, segons molts analistes, això indica que els inversors no compren l'opa. Un informe d'Alantra a què ha tingut accés ON ECONOMIA adverteix que la prima ha quedat en només un 6,4% i, de fet, ambdós bancs junts valen avui un 6% menys que abans que es conegués l'oferta del BBVA sobre el Sabadell. Per això, el banc d'inversió espanyol explica que l'entitat que presideix Torres se centrarà en els inversors institucionals, que controlen a prop del 60% de les accions, i s'ha oblidat dels minoritaris. De fet, el CEO del BBVA, Onur Genç, té la seva particular gira, però en el seu cas entre els inversors i el dijous 6 té una reunió amb analistes.