Ja ha arrencat la gira catalana de Carlos Torres, avançada per ON ECONOMIA, per convèncer la societat civil, l’empresariat, les institucions i també els mitjans de les bondats de l’opa hostil sobre el SabadellEl president del BBVA es va reunir aquest dilluns amb empresaris i líders patronals i també amb grans clients, als que va convidar a sopar. El seu missatge va ser que l’opa no perjudicarà les empreses catalanes, al contrari, assegura que tindran millors condicions.

El banc basc va contactar les dues principals patronals catalanes, Foment i Pimec, per trobar-se aquest dilluns. Amb Antoni Cañete es va reunir al migdia, abans de dinar, però amb Josep Sánchez-Llibre, amb qui ja va parlar per telèfon fa unes setmanes, després de presentar l’oferta de fusió però abans de llançar l’opa hostil, no va poder reunir-se pel viatge del president de Foment al Marroc, on va volar dilluns a la tarda després de la junta de la patronal.

Torres va tenir altres reunions amb empresaris i un dinar, i a la tarda, va trobar-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Al vespre va sopar amb grans clients, en una trobada que el va ajudar a organitzar l’empresari Carles Sumarroca, consogre del president del BBVA. També alguns membres del consell assessor del banc a Catalunya, presidit per Ignacio Ferrero Jordi (Idilia Foods) i integrat per destacats directius i empresaris, han estès ponts entre l’entitat i el món econòmic per tancar l’agenda de Torres a la capital catalana.

El president del BBVA va explicar l'operació als empresaris i els va assegurar que mantindria l'enfocament a les pimes

Segons han explicat a ON ECONOMIA fonts presents a algunes d’aquestes trobades, el banquer els va explicar l’operació i els va assegurar que no perjudicaria ni Catalunya ni les seves empreses. De fet, els va prometre que, com fa el Sabadell, el BBVA seguirà prestant especial atenció a les empreses, sobretot les pimes, si acaba comprant o absorbint el banc català. A més, va assegurar-los que millorarà les condicions al teixit empresarial del país.

Tot i l’esforç, en general el sentiment dels empresaris catalans no ha canviat. “Això ja ho hem vist”, deia un empresari, en referència a la desaparició de les caixes i, en especial, de Catalunya Caixa, que se la va quedar precisament el BBVA i va suposar una pèrdua de competència. “Aquesta opa ve a treure oferta del mercat i ens apujarà els costos a les pimes”, va lamentar Antoni Cañete en declaracions a aquest mitjà.

El 'no' unànime de Catalunya a l'opa del BBVA al Sabadell

L’ofensiva catalana de Torres es produeix després que tot el món empresarial i polític del país s’hagi mostrat frontalment contrari a l’opa al Sabadell. Fins i tot el PP català n’està en contra i ha fet que Alberto Núñez Feijóo s’hagi inclinat més cap al no que cap al . El motiu és el fet que pugui desaparèixer una entitat catalana, que, a més, és de les que treballa més amb les empreses, i la reducció de la competència.

Arran de la crisi del 2008, Catalunya va perdre el seu sistema de caixes, amb deu entitats més el Banc Sabadell, i ja només en queden dues: CaixaBank i el propi Sabadell. Tot i que cap d’elles té el domicili social al país, sí que tenen la seu operativa, bona part de la plantilla i, el que és més important, el centre de decisió, pel que tenen una sensibilitat més gran que la resta pel teixit productiu i social català.

El BBVA també haurà de vèncer resistències al conjunt de l’Estat. El govern espanyol s’hi ha mostrat contrari i ha manifestat la seva disposició a evitar la fusió. Això seria després de l’opa, però abans, l’únic que pot posar-hi pals a les rodes és la CNMC, que ja n’ha rebut tota la documentació. Unes condicions massa restrictives de l’organisme que vigila la competència podrien fer descarrilar l’operació.

El banc basc està centrat ara, a més de l’opinió pública catalana, en els analistes i els inversors, amb qui el el CEO de l’entitat, Onur Genç, es reunirà aquest dijous. Hi ha un fons que és especialment important, perquè és el primer accionista de tots dos bancs i, a més, ha disparat la seva participació al Sabadell. Es tracta de BlackRock, que aquest dilluns va anunciar que passava del 3,9 al 6,2% de les accions de l’entitat que presideix Josep Oliu. Si el fons privat més gran del món no baixa participació al Sabadell abans del període d’acceptació de l’opa i n’està a favor, el BBVA ja tindrà una part de la feina feta.