Globalia assegura que el rescat i els contractes adjudicats pel Govern espanyol a algunes de les seves empreses, no són irregulars i s'han fet per la via legal. "Resulta manifestament fals i constitueix, sens dubte, una afirmació malintencionada assegurar que l'adjudicació i posterior pròrroga (de diferents contractes) obeeixin a qualsevol tipus d'irregularitat o tracte de favor envers el Grup Globalia".

Així de contundent es mostra la companyia de la família Hidalgo, propietària d'Air Europa i Ávoris, en un comunicat publicat aquest dimecres després que un mitjà de comunicació acusés Globalia de pactar amb l'Estat el seu rescat durant la pandèmia, amb ingressos que la companyia va rebre del Fons de Solvència de la Sepi i d'alguns contractes públics de què es va beneficiar.

El diari en qüestió, ABC, assenyala que durant la pandèmia, dues empreses de Globalia van rebre uns 1.000 milions d'euros. L'aerolínia Air Europa va rebre la major part, un rescat de 475 milions d'euros a través del fons de la Sepi; Mentre que Ávoris va rebre uns altres 320 milions d'aquest fons, però també un contracte públic pel servei d'agència de viatges d'uns 215 milions.

"Es va desenvolupar conforme a dret"

Tanmateix, Globalia defensa que l'adjudicació d'aquest contracte "es va desenvolupar conforme a dret" perquè era anterior a la pandèmia i simplement, es va prorrogar, com ocorre moltes vegades. En anteriors ocasions, la família va negar amb rotunditat haver pactat el seu rescat amb el Govern espanyol o que s'obtingués mitjançant la intervenció de la dona del president, Begoña Gómez.

"El procediment administratiu relatiu a l'adjudicació i posterior pròrroga del Contracte centralitzat de servei d'agència de viatges de l'Administració General de l'Estat corresponent a l'Expedient 54/17 es va desenvolupar conforme a dret, podent accedir-se a les principals fites del mateix a través de la Plataforma de Contractació del Sector Públic," expliquen.

Segons Globalia, l'anunci de la licitació es va produir el 7 de desembre de 2017 i va ser publicat en el BOE el 12 de desembre de 2017; l'adjudicació es va realitzar el 8 de març de 2018, formalitzant-se els contractes dels diferents lots el 12 d'abril de 2018. "Per tant, l'adjudicació d'aquests contractes es va realitzar amb un Govern de signe diferent de l'actual", destaquen.

D'altra banda, la companyia destaca que la licitació del contracte, el valor del qual ascendeix a 285,6 milions, es va dividir en cinc lots diferents i es van presentar un total de 12 ofertes entre tots els lots. Dels cinc lots licitats, només dos (els números 2 i 3) van ser adjudicats a la, per llavors, filial de Globalia, Viatges Falcó, per un import total de 106 milions d'euros de facturació. El Lot 2 per 62,4 milions d'euros i el Lot 3 per 43,6 milions d'euros.

Mentre que els restants 179,6 milions van ser adjudicats a altres empreses, "que ni tenen ni han tingut cap tipus de relació contractual amb Globalia". Es tracta de la Integració Agència de Viatges (Lot 1 per 69,6 milions d'euros i Lot 5 per 67,6 milions d'euros) i Viatges El Corte Inglés (Lot 4 per 42,4 milions d'euros).

Globalia nega que hi hagi "presumptes irregularitats"

Aquí és on recorda que tots els contractes van ser prorrogats en dues ocasions, en un primer moment des del 6 d'abril de 2020 fins al 31 de desembre de 2020 i posteriorment, des de l'1 de gener de 2021 al 5 d'abril de 2022. Aquestes pròrrogues, acordades per la Direcció General de Racionalització i Centralització de la Contractació, van afectar tots els lots inclosos en el procediment de contractació i totes les empreses adjudicatàries, "no només a Globalia".

El grup assegura que la pròrroga de contractes d'aquesta naturalesa és una pràctica habitual en l'Administració, fins i tot punt de què els contractes actualment en vigor amb el mateix objecte (dels quals no és part en cap d'ells Globalia ni cap empresa del seu grup, sinó una companyia del Grup Avoris denominada Sekai Corporate Travel) es troben prorrogats des del 22 d'abril de 2024 fins al 21 d'abril de 2025.

I destaca també que qualsevol informació relativa a l'expedient és pública i es pot consultar a la Plataforma de Contractació del Sector Públic. Per tot això, i "davant de les notícies publicades en alguns mitjans de comunicació sobre l'existència de presumptes irregularitats a l'Expedient 54/17 relatiu al Contracte centralitzat de servei d'agència de viatges de l'Administració General de l'Estat", Globalia aclareix aquesta informació i adjunta els contractes públics per defensar-se.