"Espero que el nou Govern espanyol, sigui el que sigui, no faci permanent l'impost a la banca, és el meu desig i a més crec que és el raonable", indicava aquest dimarts José Ignacio Goirigolzarri, president de CaixaBank, després de ser preguntat sobre la possibilitat que el gravamen temporal s'estengui més enllà de 2024. El banc català ja ha pagat aquest any més de 370 milions d'euros, sent l'entitat que més ha desemborsat a les arques públiques.
En les jornades de l'Apie que se celebren aquesta setmana a Santander, la vicepresidenta del Govern, Nadia Calviño, va recordar que si segueixen al capdavant del país, a finals de 2024 estudiaran fer permanent aquest impost a la banca i elèctriques. Mentre que el vicesecretari d'economia del Partit Popular, Juan Bravo, va avançar que si ells governessin després de les eleccions del pròxim 23 de juliol, podrien mantenir aquest tribut per crear un fons d'ajuda als hipotecats.
Preguntat per com valora aquestes propostes, Goirigolzarri es mostrava clar: "la decisió en depèn, però espero que no facin permanent l'impost". Sobre si CaixaBank estaria disposada a abonar la mateixa quantitat de l'impost al fons per a hipotecats que planteja el PP, el banquer apuntava que "estem en un procés electoral" i en campanya, "es parlen de mesures amb un traç molt gruixut", que prefereix no valorar.
El president de CaixaBank, el banc més gran del país per actius i nombre de clients, també ha estat preguntat per una altra proposta electoral, la de Yolanda Díaz, que ha anunciat un bo social d'emergència per a hipoteques de fins a 250.000 euros. "No hi ha ningú més interessat que nosaltres en donar suport als nostres clients". Goirigolzarri, que no ha volgut pronunciar-se concretament sobre aquesta mesura, només ha comentat que el banc és el primer interessat en què els seus clients puguin pagar els seus crèdits i no pugi la morositat.
Sobre això, afegia, que els nivells de mora "estan en mínims històrics", per la qual cosa no estan notant que hi hagi molta dificultat entre els clients per fer front al pagament de la seva hipoteca, "però a més està el Codi de Bones Pràctiques" que es va aprovar fa uns mesos i a què es poden acollir les persones més vulnerables. "Però per sobre dels codis, no hi ha ningú més interessat que el mateix banc en ser a prop dels clients. És part del nostre ofici", indicava.
Si el Partit Popular guanyés les eleccions, també es podrien produir canvis en el seu accionariat, doncs l'Estat -a través del FROB- és el seu segon accionista més important amb el 17% del capital, i, per tant, és present en el seu consell d'administració. Preguntat per la possible desinversió del Govern espanyol, Goirigolzarri comentava que "les persones elegides pels ciutadans prenguessin les decisions que considerin oportunes", però la decisió "competeix al FROB" i ha de ser l'accionista el que decideixi.