José Ignacio Goirigolzarri reconeix que les previsions econòmiques realitzades pels serveis d'estudis i think tank són "millorables", ja que amb els tipus d'interès "hi va haver un mal diagnòstic" com també n'hi va haver per part dels mateixos bancs centrals, que van pensar que la pujada de la inflació el 2022 "era una mica conjuntural" i no van actuar fins que van veure que era estructural. Llavors "van haver d'actuar de forma agressiva amb 10 pujades seguides per part del Banc Central Europeu", que han portat el preu dels diners al 4,5%.
Però dit això, el president de CaixaBank creu que la inflació "està sorprenent positivament", tot i que encara segueix lluny de l'objectiu dels bancs centrals, que volen portar-la al 2%. Malgrat això, les últimes dades d'inflació a Europa han animat als mercats, que ja descompten que els tipus baixaran "d'una forma més ràpida del previst", una cosa que comparteix.
I en aquest sentit, Goirigolzarri indica que les previsions per a aquest any situen a l'euríbor a 12 mesos en l'entorn del 2,5%- 2,6%, des del 3,6% en el qual es troba actualment l'índex. Tot i que adverteix que encara hi ha molta "volatilitat" i també "recorregut" per combatre la inflació. Així ho ha expressat durant la seva participació en el dotzè fòrum Exceltur, que se celebra aquest dimarts a Ifema, en vigílies que comenci una nova edició de FITUR.
Quant al comportament de les famílies i les empreses en aquest context d'inflació i elevats tipus, el president de l'entitat catalana, assegura que CaixaBank no està visualitzant impagaments, i atesa la seva alta representació (és el banc més gran del país amb quotes de mercat superiors al 20%) entén que la seva percepció és extensible a tota la banca.
"Els nivells d'impagaments estan molt continguts en empreses i famílies, malgrat que la previsió era que s'incrementaria." I una de les raons que l'explica "és el desendeutament que s'ha realitzat", sobretot per part de les empreses, "que estan en un moment de fortalesa financera molt més sòlida que el 2010 o el 2011".
En aquest sentit, Goirigolzarri recordava que el 2010 el crèdit a les empreses era el 140% del PIB i teníem "més crèdit que PIB", però avui aquest 140% és un 80% i està per sota de la mitjana europea, que està en el 90%, una cosa que ha afavorit al teixit empresarial espanyol en aquest escenari inflacionista.
Malgrat això, l'executiu reconeix que hi ha riscos, ja que actualment el món s'enfronta a "canvis extraordinaris" com els que s'estan produint a les cadenes de subministrament, o amb l'intervencionisme dels Estats. Fins i tot amb això, el 2023 ha estat "un any bo" per a les empreses i l'economia espanyola, reconeix.
"L'economia espanyola ha sorprès amb creixements del 2% el 2023 i creiem que continués en la primera part de l'any 2024, però en el conjunt de l'any preveiem que el PIB creixi un 1,4%. És menys que l'any passat, però si es compara amb Europa no està malament", ja que a determinats mercats, com Alemanya, fins i tot ja hi ha recessió. I un dels motors de l'economia aquest 2024 serà el turisme, "com ho ha estat el 2022 i el 2023".
El PIB turístic és molt per sobre del 2019, comentava el president de l'Ibex, que qualificada d'"extraordinari" que tinguem xifres rècord de despesa turística i la capacitat de recuperació que s'ha donat després de la pandèmia. Més encara si es confirma que el 2023 vam ser el país amb més receptors de turistes, superant fins i tot França. I mirant a aquest 2024, les previsions del banc són que el PIB turístic creixi el doble que l'economia espanyola en el seu conjunt. I encara que està d'acord amb el sector en què "hi ha reptes", com la desestacionalització del turisme, creu que s'ha de ser "raonablement optimistes".