José Ignacio Goirigolzarri ha presentat la seva renúncia com a president executiu de CaixaBank aquest dimecres davant del consell d'administració del banc català. La seva sortida es produirà l'1 de gener de 2025, una data en la qual Tomás Muniesa (actual vicepresident) assumirà el càrrec de president, encara que les seves funcions no seran executives. L'entitat s'ajusta així a la demanda del Banc Central Europeu, que advoca per presidències no executives. A Espanya ja han adoptat aquesta mesura entitats com Sabadell, Bankinter o Unicaja.

Segons ha explicat CaixaBank en un comunicat remès a la CNMV, José Ignacio Goirigolzarri es desvincularà "voluntàriament" de totes les responsabilitats que ocupava en el grup CaixaBank. Per part seva, Gonzalo Gortázar, conseller delegat de l'entitat des del juny del 2014, es mantindrà com a primer executiu del banc, amb reporti directe al consell d'administració, i presidint al mateix temps el comitè de direcció.

En el comunicat, l'entitat posa el valor la tasca de José Ignacio Goirigolzarri, que presideix CaixaBank des de fa gairebé quatre anys, quan va absorbir Bankia. Destaquen que el banquer bilbaí és un dels directius "amb una experiència més dilatada en el sector bancari espanyol" i que ha jugat "un paper clau en l'enorme procés de transformació del sector al llarg de les últimes dècades".

Després de la seva sortida de BBVA, el maig de 2012 va ser nomenat president de Bankia i de la seva matriu BFA, en la crisi financera més gran de la història recent del nostre país, que va marcar un punt d'inflexió al sector financer espanyol, i en el qual va afrontar el repte i la responsabilitat de reestructurar l'entitat. En pocs anys, Bankia va passar de ser considerada com un dels problemes més grans del sistema financer europeu a convertir-se en una entitat eficient, solvent i rendible, recorden.

El març de 2021, i després de la fusió entre CaixaBank i Bankia, Goirigolzarri va ser nomenat president de CaixaBank. "Després de la reeixida execució de la integració de Bankia, CaixaBank ha consolidat el seu lideratge com a primer banc a Espanya i amb una rendibilitat que li ha permès retribuir de manera recurrent els seus accionistes. De fet, les accions de CaixaBank s'han multiplicat per tres des de la fusió amb Bankia", afegeix l'entitat en el comunicat.

Després de quatre anys en el càrrec i amb l'acabament del Pla Estratègic 2022-2024 que es va definir després de la fusió, Goirigolzarri deixarà el banc l'1 de gener de 2025. L'executiu dona per acabada la seva tasca en l'entitat: "Després d'haver finalitzat el procés d'integració més gran del sector a Espanya, el banc està en un moment excel·lent i estic segur que tindrà un gran èxit en el futur. I, en aquest moment en el que CaixaBank inicia una nova etapa, jo dono per acabat un cicle que vaig iniciar amb la meva incorporació a Bankia el 2012".

Nova etapa amb Tomás Muniesa i Gonzalo Gortázar al capdavant

CaixaBank presentarà un nou pla estratègic a quatre anys el proper 19 de novembre. Es tracta d'un nou full de ruta en què el banc deixa enrere l'etapa de la integració de Bankia i se centrarà a créixer en un moment crucial per al sector, que enfronta un canvi de cicle amb les baixes de tipus d'interès. I que s'està estudiant la possible fusió de BBVA-Sabadell, cosa que crearia un banc més gran.

Tomás Muniesa liderarà aquesta nova etapa amb el conseller delegat, Gonzalo Gortázar. El nou president porta lligat a la casa més de quaranta anys i ha assumit diferents responsabilitats, però és vicepresident de CaixaBank des de l'abril del 2018.

Al comunicat, Muniesa ha reconegut “la gran aportació de José Ignacio Goirigolzarri durant la seva etapa com a president de CaixaBank” i ha assenyalat que assumeix la presidència de l'entitat “amb una gran il·lusió i, també, amb una enorme responsabilitat i vocació de servei”.

Per la seva banda, Gonzalo Gortázar, ha agraït “el gran compromís i dedicació de José Ignacio” i ha destacat “l'enorme complicitat professional i personal que han mantingut durant aquests anys”.