Grifols continua vivint setmanes agitades tant a nivell borsari com en el seu propi accionariat. La companyia d'hemoderivats ha tornat a atreure grans entitats d'inversió al seu capital, amb la irrupció de Goldman Sachs aquest divendres. El gegant nord-americà ha adquirit el 6,2% de les accions de la companyia, sent l'1,6% de forma directa i el restant 4,6% en instruments financers. Segons la notificació enviada a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l'1,8% d'aquests derivats, prop de 8 milions d'accions, ha anat destinat a préstecs a tercers.
El moviment de Goldman Sachs arriba en un moment marcat per la volatilitat de la cotització de la farmacèutica catalana, encara afectada per les conseqüències de les acusacions de Gotham City Research. Si bé Grifols ha ajustat les xifres que la CNMV li va demanar, encara cal veure si el supervisor incoarà algun expedient sancionador contra la cotitzada.
D'altra banda, el mercat encara desconfia de la seva capacitat de fer front a l'elevat deute i els baixistes es mantenen en el capital de la companyia, pressionant la seva cotització. És per això que no és forassenyat pensar que les accions que Goldman Sachs ha destinat a préstecs a altres inversors no vagin a parar en mans de baixistes.
"Les intencions del banc es desconeixen, i és que com va fer JP Morgan recentment, s'espera que aquests títols siguin prestats als inversors en curt", expliquen des de XTB en una recent anàlisi sobre l'operació. No obstant això, el broker assenyala que aquestes entitats "han de veure potencial" de la firma, ja que, sinó "seria complicat que els interessos rebuts pels curts no compensaran les pèrdues que puguin acumular amb les caigudes de Grifols".
Grifols acumula grans accionistes que presten a especuladors
En aquest sentit, s'observa que la gran majoria d'instruments financers que ha adquirit són atribuïts a 'equity swap' un tipus de contracte mitjançant el qual dues parts s'intercanvien els rendiments d'una cartera per tipus d'interès. Abans de Goldman Sachs, altres grans fons que han entrat en el capital de Grifols han realitzat operacions similars, com és el cas de JP Morgan, BlackRock, Europacific Growth Fund o Capital Research.
Firmes que han comprat més de 32 milions d'accions per a préstecs a altres inversors que especulen amb els vaivens de la companyia, sent així alhora un suport i un càstig per a la cotitzada de l'IBEX 35. Malgrat que les posicions curtes que pesen sobre Grifols s'han reduït en les últimes setmanes, la farmacèutica encara compta amb un important percentatge de la seva capital en mans de fons oportunistes que busquen lucrar-se amb les caigudes en borsa d'aquest tipus de companyies.
D'aquesta manera, l'empresa que dirigeix ara Nacho Abia i que presideix encara Thomas Glanzmann, compta amb un 2,35% de les seves accions en mans de baixistes. Entre ells, es troben Marshall Wace (0,61%), Janus Henderson (0,53%), Millenium International Management (0,61%) i AKO Capital (0,6%). Es tracta d'aquelles entitats amb posicions curtes declarades per sobre del 0,5%, el mínim exigit per la CNMV, perquè l'operació sigui pública al mercat.
Grifols es deixa el 44% del seu valor des de començament d'any
Es pot destacar que el primer baixista que va aflorar una posició després de l'informe acusatori del gener passat va ser la mateixa Gotham a través del fons General Industrial Partners. En més d'una ocasió, el fons nord-americà capitanejat per Daniel Yu ha manifestat continuar mantenint els seus curts en Grifols, pel que és possible que encara continuï apostant per la caiguda del valor de les accions de l'empresa catalana,
En qualsevol cas, Grifols continua patint la inestabilitat borsària en la que porta immersa des de principis de 2024 arran de les acusacions de maquillatge comptable. De fet, els títols de la companyia es deixen un 44% del seu valor des de començament d'any. Tot això, malgrat el suport de l'organisme que presideix Rodrigo Buenaventura als comptes de l'empresa. La CNMV va publicar l'informe on analitzava el cas i, malgrat les "deficiències rellevants" trobades en els comptes de Grifols, va recolzar els informes financers.
Una "estirada d'orelles" que va obligar Grifols a realitzar les correccions que el supervisor li va demanar, elevant el seu deute en més de 1.000 milions, si bé no es tracta de deute nou sinó de lloguers futurs. Per la seva part, la CNMV continua investigant i no descarta sancions, al mateix temps que investiga si les informacions de Gotham eren falses intencionadament i es reserva actuacions que puguin derivar en sancions al fons fantasma.