El banc d'inversió nord-americà Goldman Sachs ha reduït al 5,533% la seva participació a Telefónica, fet que suposa 2,5 punts percentuals per sota de la posició del 8,081% que mantenia fins ara a la companyia presidida per José María Álvarez-Pallete, segons consta en els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) consultats per Europa Press.
En concret, la posició de l'entitat bancària a Telefónica està estructurada mitjançant un 0,865% en accions indirectes i l'altre 4,668% correspon a diferents tipus de derivats financers (swap, call warrant, call/put option i future). El tipus de derivats financers que sostenen actualment la participació de Goldman Sachs a Telefónica són similars als que va utilitzar també Morgan Stanley per facilitar l'entrada de l'operadora STC en l'accionariat de la teleco espanyola, és a dir, es fan servir en operacions en les quals les empreses que finalment seran les posseïdores de les accions utilitzen mitjancers per establir la seva posició.
En concret, Goldman Sachs posseeix un paquet de 313,7 milions d'accions de la multinacional espanyola, el valor de mercat del qual en aquests moments s'acosta als 1.318,6 milions d'euros, amb els títols de Telefónica intercanviant-se en 4,204 euros al parquet al voltant de les 11.45 hores d'aquest divendres.
D'altra banda, el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, va evitar pronunciar-se aquest dilluns sobre el termini d'inversió de la teleco saudita STC –que pertany en un 64% al fons sobirà saudita (Public Investment Fund, PIF)– a Telefónica, però va reconèixer que el govern de Pedro Sánchez "continuarà treballant" en la proposta.
Telefónica va registrar un benefici net de 979 milions d'euros en el primer semestre de 2024, fet que suposa un increment del 28,9% en comparació amb els 760 milions d'euros del mateix període de l'any anterior.
A més, el benefici net d'explotació (Ebitda) es va situar en 6.424 milions d'euros, per la qual cosa l'augment interanual va ser del 2,5% en comparació amb els 6.266 milions d'euros del primer semestre de l'any anterior. D'aquesta manera, el marge Ebitda de Telefónica va ser del 31,49% a finals de juny d'aquest any, respecte el 31,25% del mateix període de 2023.
El deute financer net de l'operadora va acabar la primera meitat de l'exercici de 2024 en 29.240 milions d'euros (+6,4% interanual), 1.891 milions d'euros més que a finals de 2023 a causa de la remuneració als accionistes de 997 milions d'euros i a les inversions financeres netes de 1.057 milions d'euros, principalment per l'adquisició d'accions de Telefónica Deutschland.
Els objectius financers de la la multinacional espanyola per a 2024, presentats el febrer passat, passen per un augment dels ingressos al voltant de l'1% en comparació amb l'exercici anterior, mentre que les previsions tant per a l'Ebitda com per a la caixa operativa es mouen en una forquilla de creixement d'entre l'1% i el 2% interanual.