El conseller delegat del Sabadell, César González-Bueno, no descarta que el BBVA guardi una darrera bala i opti, finalment, per millorar el preu de l'opa. Principalment, perquè el mercat ho descompta. Però també perquè el banc que presideix Carlos Torres ha canviat d'opinió en alguns aspectes de l'operació.
Així ho ha explicat durant una entrevista aquest dilluns a Onda Cero, on ha insistit que "és perfectament possible" que el BBVA millori el preu de l'opa, encara que creu que l'operació "serà dolenta per a Espanya" igualment.
"Han dit que no ho faran. Ho han dit en tots els tons, però tampoc n'han encertat molt fins ara: van dir que l'operació sortiria en fase 1 i estem a la 2, van dir que no hi hauria destrucció d'ocupació i sembla que en plantegen 4.000 i així, suma i segueix".
Per tot això, el CEO creu que “és perfectament possible que ho facin” i és aquí on ha apuntat que, de fet, “el mercat ho descompta” i per això, la prima que oferia el BBVA ja és negativa. Tot i això, està convençut que una millora del preu tampoc farà canviar l'opinió majoritària dels accionistes, que, segons ell, no aprovarà l'opa.
"Sens dubte els accionistes defensaran els seus interessos. El que no canvia és que o hi ha remeis o condicions que siguin raonables i suficients o aquesta operació serà dolenta per a Espanya", ha dit.
"És igual de dolent que desaparegui CaixaBank, Santander o Sabadell"
En una altra entrevista, concedida a TVE, César González-Bueno ha advertit també del risc que suposa que Espanya perdi un altre banc. L'executiu ha explicat que el Sabadell és un banc de pimes i les pimes necessiten, mitjana, tenir relació amb quatre bancs. Actualment, són quatre grans entitats les que hi ha al país i les que més negoci tenen amb les empreses, CaixaBank, Santander, BBVA i Sabadell, de manera que el problema es produiria en el moment en què desaparegués qualsevol d'elles.
"Les fusions no són ni bones ni dolentes, nosaltres estem a favor de les fusions fins a un cert punt. Però quan ja han desaparegut totes les caixes d'estalvi, el Banc Popular o centenars d'institucions, i queden el Banc Sabadell i uns altres tres....", comentava el CEO, que agregava, "seria igual de dolent que desaparegués el Santander, BBVA o Caixa, no pot ser que quan de mitjana es necessiten quatre bancs, i queden quatre bancs, desaparegui un".
En aquest sentit, el conseller delegat del Sabadell aclaria que l'opa del BBVA no li agrada perquè genera oposició social i pel preu al qual el BBVA ha llançat l'opa, que sempre han qualificat de sota. "Les dues coses, rotundament. Se sumen i van en el mateix sentit", indicava González-Bueno, que igual com divendres passat en la presentació de resultats i totes les intervencions públiques, assegura que hi ha un clamor social i polític en contra d'aquesta operació per ser hostil i perquè desapareixeria un banc de gran mida.
En aquest sentit, el CEO ha estat preguntat sobre si la decisió de tornar la seu social a Catalunya, s'ha produït, precisament, és cerca d'un suport polític de cara a l'autorització que el BBVA necessita la CNMC o el Consell de Ministres, una cosa que el banquer rebutjava. "El Sabadell portava 140 anys a Sabadell i se'n va anar fa set anys perquè hi havia una sortida de fons que és el més perillós que li pot passar a un banc. Parlem amb tot el món, amb clients, amb l'arc polític i a tothom li va semblar que el Sabadell en aquest moment havia d'estar a Sabadell, igual que el Banc Santander és a Santander, o igual que el Banco Bilbao Vizcaya (BBVA) és a Bilbao. I prenem la decisió, que la portàvem valorant fa temps, després de veure que tothom estava d'acord. Hem fet com de natural que és que el Sabadell torni on ha estat 140 anys".
Així mateix, el CEO aclaria que el Sabadell ja no pot fer res perquè l'operació del BBVA no sigui hostil. "No tanquem nosaltres la porta, és que quan l'opa és hostil, i això compromet al BBVA, ja l'única opció és que decideixin els accionistes. No hi ha decisió cap per la nostra part". En aquest sentit, les dates que maneja el banc, és que aquest mes de juny, els seus inversors estarien ja votant l'oferta de canvi, en el cas que el BBVA obtingués totes les autoritzacions necessàries per comprar-li.
D'altra banda, César González-Bueno comentava la situació econòmica actual, en un context marcat per la guerra comercial i en concret, pels aranzels anunciats per Trump. "El que està clar és que el món s'enfronta a una volatilitat i a una incertesa geopolítica més elevada que en els últims temps. Dins d'aquest conjunt, Espanya està en termes relatius més aïllada, i dins d'Espanya, el Sabadell per estar centrada en empreses, també té menys volatilitat. Però d'ara endavant, sens dubte, la paraula és impredictibilitat", concloïa el banquer.