El conseller delegat del Banc Sabadell, César González-Bueno, considera que seria "molt lògic" que el BBVA renunciés a la seva oferta pública d'adquisició (opa) sobre el Banc Sabadell a la vista que "han canviat moltes coses" i afirma que seria fins i tot "honorable" que ho fes. El màxim responsable del Sabadell recomana al BBVA que pensi millor en fusions europees perquè en l'actual entorn es necessiten més jugadors globals. Una proposta que fa extensible al Santander, encara que a Espanya hi hagi marge de concentració entre entitats de menor mida.
González-Bueno recorda que el mateix BBVA ha explicat en més d'una ocasió que podrien retirar la seva oferta pel Banc Sabadell si les condicions de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) fessin l'operació inviable, en una entrevista amb Efe. Però, davant de la possibilitat que la CNMC acabi aprovant l'opa amb uns compromisos assumibles pel BBVA, González-Bueno continua veient prou raons perquè el grup d'origen basc retiri la seva oferta, una cosa que pensa que seria "assumible i respectable".
El BBVA pensava que l'opa es resoldria ràpidament i està a punt de complir-se un any, rememora González-Bueno; no comptaven amb l'oposició de tot l'arc polític i de bona part de la societat, un "clamor social" entre patronals i sindicats perquè l'operació no es dugui a terme.
S'han reduït les possibles sinergies
Més enllà d'això, argumenta, el BBVA anava a anotar-se un benefici comptable superior a 1.800 milions pel fons de comerç negatiu -"badwill" en l'argot- que li generaria la compra del Sabadell per sota del seu valor en llibres, possibilitat que ha desaparegut per la pujada en borsa del banc català. S'hi suma que l'escenari principal que contemplava el BBVA era el de la compra del Sabadell per a una posterior fusió de l'entitat, amb l'objectiu d'aconseguir unes sinergies de 750 milions d'euros, que s'elevaven a 850 milions amb l'estalvi previst en costos de finançament.
González-Bueno insisteix que les sinergies no poden ser les mateixes si el BBVA no pot dur a terme la fusió del Sabadell i no té cap dubte que la Comissió Nacional dels Mercats de Valors (CNMV) exigirà transparència referent a això abans d'aprovar el fullet de l'oferta pública.
Aquesta informació, a ulls del conseller delegat del Sabadell, és clau perquè els accionistes puguin decidir si accepten una oferta que ha empitjorat un 14 % des que es va presentar per part del BBVA i és un 25 % per sota del preu que el consens del mercat dona a les accions del Sabadell.
A més, insisteix, que ser accionistes d'un banc com el BBVA, amb una important presència en països emergents com Mèxic i Turquia, no és el mateix que ser-ho del Sabadell, que es limita a Espanya i el Regne Unit, a través de TSB, una filial les perspectives de la qual són "millors que mai" i donarà uns "resultats magnífics".
El futur del Sabadell, en solitari
Malgrat la incertesa actual, González-Bueno manté la idea que el Sabadell presenti "com més aviat millor" un nou pla estratègic a tres anys perquè els accionistes i inversors coneguin el full de ruta de l'entitat en solitari. Si bé, ha puntualitzat, el Sabadell està "absolutament obert" a entaular converses amistoses per a una possible fusió amb altres entitats de menor mida, però en cap cas amb el BBVA, el Santander o CaixaBank.
González-Bueno pensa que hi ha espai per a la consolidació amb entitats com Unicaja, Ibercaja, Abanca o Kutxabank, sigui entre elles, o amb el Sabadell, sense que tingués gairebé impacte sobre la competència.
Preguntat pel seu futur després de la seva recent reelecció, el conseller delegat del Sabadell considera que ha estat "molt gratificant" veure la millora del banc en els últims anys i continuar liderant un projecte "il·lusionant". A més, aclareix, el seu contracte és "indefinit".