L'eterna pregunta s'ha tornat a produir després de les eleccions del 23-J, que han tingut un resultat incert. Sortirà l'Estat del capital de CaixaBank si finalment aconsegueix governar el Partit Popular? O allargarà la seva presència, com a segon accionista al banc més gran del país, si es manté en el poder el Partit Socialista? Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, només té una cosa clara i és que la sortida no serà imminent. "L'Estat ha deixat clar que té una vocació temporal i arribarà el moment en què es produeixi la sortida, però no sembla que sigui a curt termini", comentava aquest divendres durant la presentació de resultats celebrada a València, on aclaria també que sigui quina sigui la decisió "no li genera cap preocupació".
El termini perquè el FROB sortís de Bankia (entitat que ara ha absorbit CaixaBank) havia d'acabar cinc anys després d'injectar 22.400 milions per al seu rescat. Però l'esmentat termini es va ampliar a 7 anys, situant la data límit el desembre de 2019. De nou, el febrer de 2020 el govern espanyol va aprovar una nova ampliació de dos anys (fins al desembre de 2023) que a finals de l'any passat van decidir estendre fins al desembre del 2025.
El 2025, per tant, seria la data màxima perquè l'Estat es desfés de gairebé el 17% del capital de CaixaBank, però de nou aquest termini es podria ampliar perquè és prorrogable; Atesa la seva participació, el FROB té un representant en el consell d'administració del banc català, però Gortázar sempre ha manifestat que no l'inquieta i de nou aquest divendres hi ha insistit.
També en clau política, el CEO de CaixaBank ha parlat sobre el resultat electoral de la setmana passada. Gortázar no creu que la possible repetició electoral i la incertesa que això genera, vagi a desaccelerar l'economia, ja que hi ha experiències passades, com la de 2016 o 2019, amb repetició d'eleccions, en els quals l'economia va créixer més d'un 3%, recordava. Segons el seu parer, governi qui governi, la seva prioritat ha de ser mantenir el creixement econòmic observat fins ara. Doncs el PIB és per sobre de mitja europea i la inflació, més baixa.
Encara que, d'altra banda, sí que posava tasques al futur govern espanyol. Reduir el dèficit, millorar la productivitat amb reformes estructurals, baixar l'aturada ("perquè millora, però continua sent el doble que la UE") construir més habitatges... "Hi ha molt per fer i sigui el govern d'un tipus o un altre hauran d'afrontar aquestes tasques". En el que a la banca es refereix, creu que el nou Govern "ha de tenir un debat serè amb el sector" i que sigui en positiu.
En aquest sentit, ha tornat a criticar l'impost a la banca quan se li ha preguntat si, atesos els beneficis rècord d'aquest any, tindria sentit que es fes permanent el gravamen (actualment és temporal, es paga el 2023 i el 2024). "La situació actual del sector requereix pedagogia", comentava. Els resultats són bons, reconeixia, "però creixen perquè parteixen de nivells molt baixos". Gonzalo Gortázar creu que l'argument sobre el qual es va sustentar (que la banca està tenint beneficis caiguts del cel) "no és cert".
"Els resultats milloren perquè venim d'una greu crisi i d'anys de tipus d'interès negatius", apuntava. "Per què volem penalitzar a les entitats financeres? ¿Por què volem que tinguin una contribució tan alta? Personalment, penso que no té sentit gravar la banca més que altres activitats i que perjudica el país. M'agradaria pensar que si es debat fer-ho permanent o no parteixi d'aquesta reflexió. I després està si respon a l'ordenament jurídic, pensem que no, i per això està recorregut, per si s'ha d'eliminar o modificar".
En aquest sentit, el CEO de CaixaBank assegura que els 2.137 milions que ha guanyat de gener al juny, no han estat el millor resultat de la seva història. "No és el millor any de la història, cal valorar que el banc és molt més gran que en el passat. Fa 15 anys teníem quota de mercat del 9% i des d'aleshores hem fet moltes operacions corporatives i som més del doble. Hauríem de guanyar més del doble per estar igual. Les rendibilitats de la banca el 2007 estaven en el 20% i ara en el 10%, cal ser realista. Estem per sota del cost capital. No és el moment de llançar les campanes al vol. Som molt lluny de nivells històrics", concloïa.